Hlavní obsah

Ahmadínežád je Žid, tvrdí íránský blogger

Právo, ČTK, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, známý ostrými výpady proti politice Izraele, je sám židovského původu. Napsal to izraelský server IsraelNN.com s odvoláním na údajné tvrzení syna vysokého íránského duchovního.

Foto: Chip East , Reuters

Mahmúd Ahmadínežád odpovídá na dotazy novinářů.

Článek

Mahdí Chazalí měl na svém internetovém blogu napsat, že Ahmadínežád se kdysi jmenoval Saburdžjan, což by prý mohlo odpovídat kořenům v židovské menšině v Íránu. Aby své kořeny zatajil, jméno si změnil. Prezidenta usvědčuje záznam o změně jména v jeho občanském průkazu, tvrdí Chazalí.

Právě snaha zatajit židovské kořeny je podle Chazalího důvodem, proč Ahmadínežád tvrdě kritizuje Izrael.

Server IsraelNN.com zároveň upozornil na článek v britském deníku Guardian, který v červenci 2005 vedl rozhovor s příbuznými íránského prezidenta. V textu Ahmadínežádovi příbuzní tvrdí, že si rodina "z náboženských a ekonomických důvodů“ skutečně změnila jméno, když se na sklonku 50. let 20. století stěhovala z chudé vesnice.

“Stěhování z vesnice do velkých měst bylo tehdy tak běžné a rozšířené, že lidé, kteří nechtěli odhalit své kořeny, si asi měnili jména,” řekl listu Mahdí Šahusejní, syn jedné z Ahmadínežádových sestřenic.

Ahmadínežád půjde do voleb

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád se bude v červnových volbách ucházet o znovuzvolení do čela  země. "Přirozeně, že bude kandidovat. Dělá to proto, aby dokončil všechny své povinnosti. Všechny programy a politické závazky, které si stanovil, nemohou být splněny během jednoho čtyřletého mandátu," řekl jeho poradce Alí Akbar Džavanfekr.

Ahmadínežád je kritizován za svou hospodářskou politiku, která je údajně příčinou prudce rostoucí inflace v zemi. Proreformní politici zase mimo jiné obviňují prezidenta za prohlubování izolace Íránu v důsledku jeho plamenných projevů adresovaných proti Západu.

Podle analytiků budou Ahmadínežádovy vyhlídky v nadcházejících volbách do značné míry záviset na tom, zda si udrží podporu íránského duchovního a politického vůdce ajatolláha Alího Chameneího. Ten je nejvyšší autoritou v zemi, často veřejně Ahmadínežáda vychvaloval a jeho názory ovlivňují milióny občanů. "Kampaň bude zaměřena na demonstraci prezidentových úspěchů," řekl Džavanfekr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám