Hlavní obsah

Radim Uzel: Uspokojivý sex velmi souvisí se zdravím a životním štěstím

Právo, Radim Uzel

Na Nový rok bychom si kromě štěstí a zdraví měli vzájemně popřát také spokojený sexuální život. Jedno s druhým velice těsně souvisí. Spokojená sexualita jako by byla spojená pevnou pupeční šňůrou s tělesným a duševním zdravím. Vyrovnaný a harmonický intimní život nepochybně kladně působí také na délku lidského života. A ovlivňuje značnou měrou i pocit životního štěstí.

Článek

V poslední době jsme zažili mediální masáž boje proti obezitě. Lidé se během této kampaně často ptali, jestli pohlavní styk může člověku pomoci, aby zhubl. Na první pohled se to zdá být nesmyslné. Kalorický výdej při jedné souloži je zhruba stejný, jako když vystoupáme rychlejší chůzí do třetího poschodí. Není však sporu o tom, že lidé, kteří jsou sexuálně aktivní, bývají i jinak fyzicky aktivnější.

Nedávno se objevily také zprávy, že časté mazlení a intenzivní sexuální život zvyšují půvab a krásu žen. Více pečují například o tělesný vzhled. Uspokojující sex může mít navíc příznivý kosmetický efekt třeba na kůži, což souvisí s příznivou hormonální situací. Ženské hormony podporují hebkou pleť a zvyšují také kvalitu vlasů.

Pravidelný sex podporuje imunitu

Pravidelné milování zlepšuje zároveň tělesnou imunitu a chrání proti nemocem z nachlazení. Pokud od žen slýcháme výmluvu, že se nemohou milovat, protože je bolí hlava, pak vězte, že časté mazlení bolesti hlavy naopak odstraňuje. Má pozitivní vliv nejen na migrény, ale i na trávení a celkový tělesný stav.

Spokojený sexuální život zároveň zahání deprese a zlepšuje náladu. Přináší pocity klidu, pohody, vyrovnanosti i blaženosti. Do mozku se totiž po pohlavním styku vyplaví speciální hormony endorfiny, které odborníci někdy označují jako hormony štěstí. A protože působí na podobné receptory jako třeba opiát morfin, mluví někdy o endorfinech jako o vnitřních tělesných drogách.

Zázraky s mužským sebevědomím

Sex ovšem nepůsobí pozitivně jen na ženskou krásu, ale i na mužské sebevědomí. To prokazatelně zvyšuje. Spokojenost se sexem dokáže u muže dokonce odstraňovat agresivní tendence. Ty se někdy projevují třeba vandalismem nebo násilnou kriminalitou.

Vzpomínám si na prudké pouliční boje, ke kterým došlo během zasedání Mezinárodního měnového fondu před několika lety v Praze. Mladí lidé z půlky Evropy se snažili proniknout ke kongresovému centru. Rvali dlažební kostky, demolovali výklady a zkrvavili několik policistů.

Organizátoři pro ně naštěstí připravili jakési provizorní ležení na Strahově. Několik statečných bojovníků proti globalizaci v něm bylo proto, aby si zasouložili. Díky tomu se z nich nestali ryční demonstranti. Odjížděli domů sice nezatčeni a nezraněni, ale přesto spokojení. Potvrdili známou pravdu: Kdo si hraje, nezlobí.

Individuální terorismus = sexuální abstinence

Myslím si, že individuální terorismus má všechny znaky sexuální abstinence. Velice pochybuji o tom, že sebevražedný atentátník nebo atentátnice prožijí před svým hrůzným činem spokojený pohlavní styk. Spíše se jedná o osobu pohlavně frustrovanou, která se té své vytoužené soulože dočká až na onom světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Pouhá myšlenka na sex může spustit kýchání

Kýchnutí nemusí spouštět jen šimrání v nose, ale také myšlenky, konkrétně ty lechtivé týkající se sexu. Podle neurologů se jedná o fenomén způsobený jistou...

Výběr článků

Načítám