Hlavní obsah

Sexuolog radí: Berme s nadhledem žebříček promiskuity

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nebývalým zájmem čtenářů se setkal nedávno uveřejněný žebříček promiskuity. Jeho autoři si dali tu práci a vyzpovídali čtrnáct tisíc lidí ze 48 zemí. Ptali se jich na postoje k náhodnému a nevázanému pohlavnímu styku na jednu noc.

Foto: Profimedia.cz

Promiskuitní ženu odsuzuje společnost jako lehkou a nezodpovědnou, zatímco v sexuálně přelétavém muži vidí frajera, hrdinu, borce a machra.

Článek

Pro nás je zajímavé hlavně srovnání vyspělých zemí začleněných do Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Zlatou medaili sexuální promiskuity si k velkému překvapení vysloužili občané Spojeného království. Za nimi stanulo na druhém místě Německo a bronzovou medaili získalo Nizozemsko.

Pokud vás zajímá, na jakém místě se umístili Češi, tak se nemusíte obávat nějakého přehnaného puritánství: Česká republika má v promiskuitě čestné čtvrté místo. Před Austrálií a USA.

Dalším překvapením je až sedmé místo Francie, kolébky sexuálních rozkoší. Přes svou pověst ráje erotických radovánek se totiž ocitla v těsném sousedství následujícího Turecka, Kanady a Itálie. Na úplném chvostu promiskuitního klání není kupodivu katolické Polsko. Daleko mravnější jsou tři další země: Španělsko, Řecko a Portugalsko.

Muži jsou promiskuitnější, ale společnost jim to toleruje

Není divu, že ve všech zemích bývají k náhodnému sexu víc náchylní muži. Téměř všechny vyspělé země vyznávají navíc dvojí sexuální morálku. Promiskuitní ženu odsuzuje společnost jako lehkou a nezodpovědnou, zatímco v sexuálně přelétavém muži vidí frajera, hrdinu, borce a machra.

Pokud si takový přeborník prostuduje promiskuitní statistiku, pojede na dovolenou radši do Londýna nebo do Berlína. A pro jistotu vynechá Atény, případně Lisabon.

Zákazníci cestovních kanceláří se naštěstí neřídí průzkumy promiskuity. Tyto statistiky jsou totiž nevěrohodné. Žebříček sestavují pořadatelé podobných dotazníkových akcí na základě soukromých výpovědí občanů.

Statistiky jsou nevěrohodné

Myslíte si snad, že se každý proutník hned přizná ke svým nevázaným stykům? Nebo že se asketický poustevník občas nepochlubí vymyšlenými zálety?

Ženská část populace je pak v zatloukání ještě mistrnější a rafinovanější. K promiskuitní sexualitě se přiznají tak nanejvýš prostitutky. A to ještě ne všechny.

Odedávna totiž platí: výsledky anonymních sexuologických průzkumů ukazují spíše na to, jakými by lidé chtěli být, než jakými skutečně jsou. Jestliže Angličané touží po nevázaném pohlavním styku, máte to tady černé na bílém. A pokud se Polák k promiskuitě přizná ve zpovědnici, v žádném případě to neudělá v anonymním dotazníku. Do jeho rubrik totiž boží oko nedohlédne.

Říká se: přání bývá otcem myšlenky. Svědčí o tom i jiné sexuologické průzkumy. Nebo si snad myslíte, že doba trvání soulože v Česku je opravdu trojnásobná?

Ostatně jsem se ještě nesetkal s žádným člověkem, který by provozoval pohlavní styk se stopkami v ruce.

Reklama

Související články

Změna zvyšuje sexuální touhu

Každý slušný člověk by se měl stydět za svůj chtíč. To se běžně říkávalo kdysi. Dnes se v ordinacích setkáváme s pacienty, kteří sem právě nedostatek svého...

Generace X je nejvěrnější v celé historii

Současní dvacátníci až čtyřicátníci jsou méně promiskuitní než všechny generace jim předcházející a je následující. Tzv. generace X, do níž sociologové...

Výběr článků

Načítám