Hlavní obsah

Švédský soud uznal závislost na Coca-Cole

STOCKHOLM

Švédský soud uznal ve svém nedávném rozhodnutí, že člověk může trpět vážnou formou závislosti na Coca-Cole a může požadovat odbornou léčbu. Tu mu musí poskytnout zdravotníci a náklady zaplatit pojišťovna. Svého tak dosáhla jistá žena z Malmö, která denně vypije litry ochuceného nápoje, což pro její organismus představuje v tomto množství vážné zdravotní riziko. S něčím takovým ale čeští zástupci značky Coca-Cola rezolutně nesouhlasí.

Článek

Coca-Cola je totiž přesycená cukrem a kofeinem, ale obsahuje také kyselinu fosforečnou. Podle deníku Sydsvenskan závislost na nápoji způsobila ženě vážné zdravotní komplikace, kvůli nimž musela být záchrankou několikrát převezena do nemocnice, trpí vedle vysokého krevního tlaku také vážnou formou diabetu.

S návykovostí však čeští zástupci Coca-Coly nesouhlasí. "Citované rozhodnutí zmíněného soudu není podle našeho názoru správné a se zdůvodněním rozsudku nemůžeme souhlasit. Co se týče kyseliny fosforečné, zde vůbec nelze hovořit ani o jakémkoliv náznaku návykovosti. Podobné tvrzení nemá oporu ve vědeckých důkazech," uvedl pro Novinky zástupce Coca-Coly pro ČR Zdeněk Vilímek.

200-300 miligramů denně prý nevytváří závislost

Vilímek se ve svém tvrzení odvolává na americký odborný lékařský časopis American Journal of Drug and Alcohol Abuse. Ten na základě 30 obsáhlých studií o kofeinu tvrdí, že samotný kofein v normálních dávkách 200 až 300 miligramů denně nemůže splňovat vědecké předpoklady návykovosti podle definice dané Diagnostickým a statistickým manuálem Americké psychiatrické asociace. 

Od dětství je dotyčná Švédka sluchově postižená a ve svém handicapu spatřuje důvod, proč se začala stravovat tak nezdravě a stala se závislou na Coca-Cole. Řadu let bojuje se švédskými úřady, které jí odmítají uznat nárok na odbornou léčbu své závislosti.

Káva má kofeinu daleko více, tvrdí Vilímek

Soud v Kammarrätten ale teď rozhodl, že lékaři musejí na náklady pojišťovny postižené poskytnout léčbu závislosti na Coca-Cole. Žena bude přijata na speciální kliniku pro sluchově postižené.

Vilímek nesouhlasí ani s tvrzením, že by Coca-Cola obsahovala přemíru kofeinu. "Nápoj Coca-Cola v balení 240 mililitrů obsahuje 23 mg kofeinu. Šálek kávy až 120 miligramů, v průměru pak 85 miligramů," zdůraznil Vilímek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám