Hlavní obsah

Protidrogová centrála má po 17 letech nového šéfa

PRAHA
Aktualizováno

Novým šéfem Národní protidrogové centrály (NPC) bude od února Jakub Frydrych. Od února nahradí dosavadního šéfa úřadu Jiřího Komorouse, který odchází po 17 letech na vlastní žádost. V pátek to oznámil náměstek policejního prezidenta Jiří Houba.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jakub Frydrych (vpravo) na tiskové konferenci. Za ním odcházející dosavadní šéf NPC Jiří Komorous. Vlevo náměstek policejního prezidenta Jiří Houba.

Článek

Jakub Frydrych dosud plnil funkci Komorousova zástupce v hodnosti plukovníka. V pátek na tiskové konferenci představil své priority, se kterými se postaví do čela NPC.

Patří mezi ně zefektivnění trestního řízení či zvyšování profesionality a odborných znalostí detektivů NPC. Chce také, aby se prohloubila spolupráce se státními i nevládními organizacemi, které bojují proti drogám, i spolupráce na mezinárodní úrovni. Největším problémem na současné české drogové scéně je podle něj pervitin.

Pětatřicetiletý Frydrych začínal jako řadový policista v Praze 2. Od roku 1995 působí u kriminální policie. V roce 2000 přišel do NPC, kde se stal v listopadu 2007 zástupcem šéfa útvaru pro výkon a trestní řízení.

Za vedení Jiřího Komorouse uskutečnila protidrogová centrála téměř 1400 operací, při nichž zadržela přes 2700 pachatelů.

Komorous proslul také působením v kontroverzním řádu Ordo Lumen Templi zpěváka Daniela Landy, opustí NPC jako nejdéle sloužící šéf celostátního policejního útvaru.

Do čela policejního orgánu bojujícího proti překupníkům a výrobcům drog se dostal v roce 1993, kdy byl jmenován vedoucím odboru drog tehdejší Ústředny kriminální policie. Po její reorganizaci byla v lednu 1995 zřízena NPC a Komorous převzal její vedení. Podle internetových stránek ministerstva vnitra patří útvar k uznávaným evropským protidrogovým jednotkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám