Hlavní obsah

Kniha Na vině je Atlantida se zaobírá osudy lidí ze zaniklých civilizací

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaniklé civilizace, tak zní podtitul druhé prózy Anny Farianové nazvané Na vině je Atlantida. Po knize Putování po čtrnácti životech (2005) nabízí vlastně pokračování nekonečného příběhu našich předků.

Článek

Tehdy se nechala inspirovat zážitky Anny z Jeruzaléma, jejíž příběh za časů římské nadvlády souzněl s řadou dalších osudů. V dnešním Jeruzalémě autorka pocítila, že tam už jistě někdy byla, a šla za hlasem svého srdce. Podobně v nové knize, kdy první kapitolou jsou zážitky velekněžky chrámu Lva jménem Fari-Ana z Egypta 14 tisíc let před naším letopočtem. I v ní prochází životy řady postav.

Autorka postupně vybudovává výpověď dívky, dcery sedmé ženy panovníka Říše Boha Slunce. Jakkoli je to doba nám vzdálená, pocity hrdinky jsou takřka dnešní. Touha se vzdělávat v prostředí, kde to bylo ženám zapovězené, se mohla ukojit pouze v chrámu Lva. Fari-Ana se obětovala a přitom našla nový smysl života.

Mohlo by se zdát, že si Farianová vybírala příběhy se šťastným koncem. Nikoli, nejde o sentimentální vyprávění. Jde například o osudy lovce v tajze, ženy z rodu horalů, vychovatele čínského císaře či náčelníka kmene na indonéském ostrově, 350 let před naším letopočtem.

Možná jsou zbytečné rozhovory dělící jednotlivé kapitoly, i když i v nich si čtenář naladěný na podobnou vlnu najde své. Třeba přesvědčení, že „konec světa nehrozí. Snad jen zánik jedné civilizace. Ale to není v historii planety Země nic nového ani podivného. Existenci civilizace můžeš přirovnat k lidskému životu. Také vzniká, rodí se, vyvíjí, ovlivňuje své okolí a zaniká – umírá. Jenže ve chvíli, kdy něco končí, něco jiného začíná“.

Anna Farianová: Na vině je Atlantida

Karpana, 284 stran, 199 Kč

Reklama

Související články

Nová kniha o životě v Říši středu

Očité svědectví z dvouletého pobytu v Říši středu, jak Číňané nadále vnímají svou zemi s miliardou a třemi sty milióny obyvatel, přináší rozhlasový novinář...

Kniha o Mohamedově nevěstě v Dánsku

Kontroverzní román Sherryho Jonese Šperk z Medíny se zřejmě dočká nakladatele. Bude jím dánské Trykkefrihedsselskabets Library (Knihovna svobodného slova).

Výběr článků

Načítám