Hlavní obsah

Mrazy opět udeřily naplno, teploty klesly k minus dvaceti

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Páteční ráno patřilo v České republice opět mezi ta nejchladnější. Mrzlo zejména ve městech a nížinách, na horách bylo tepleji kvůli nastupující inverzi. Teploměry v nejvyšších oblastech Šumavy proto ukazovaly místy jen několik stupňů pod nulou, zatímco v Praze naměřili meteorologové minus 14 stupňů Celsia.

Článek

Co se týče měst, nejníže klesly teploty v Pardubicích, kde bylo v pátek ráno až minus dvacet stupňů, naopak o něco "tepleji“ bylo na Moravě. V Brně teploměry ukázaly minus 12 stupňů.

Z horských oblastí bylo nejchladněji na Šumavě, například na Horské Kvildě teploty klesly až k minus 23 stupňům, v Černé v Pošumaví pak k minus 17,5 stupňům Celsia. Nejvyšší teploty ovšem paradoxně naměřili meteorologové rovněž na Šumavě - na Churáňově byly v pátek ráno minus dva stupně.

Teploty v pátek ráno
Pardubice-20
Holešov-19
Čáslav-18
Cheb-18
Přerov-16
Karlovy Vary-14
Praha-14
České Budějovice-14
Brno-12

"Přichází inverze. Musíme s ní počítat i celý příští týden. To znamená, že v nížinách bude chladněji než na horách,“ vysvětlila Dagmar Honsová z Meteopressu. Podle ní by kvůli inverzi v pátek odpoledne mohlo být například v nížinách od minus devíti do minus čtyř stupňů, zatímco na Churáňově by se teploty mohly přehoupnout nad nulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám