Hlavní obsah

Za marihuanu přijdou nejspíš mírnější tresty než za jiné drogy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za držení marihuany pro vlastní potřebu zřejmě budou od příštího roku hrozit výrazně nižší tresty než za držení jiných drog. Rozhodl o tom ve čtvrtek Senát v rámci nového trestního zákoníku, který drogy rozlišuje na měkké a tvrdé. Na rozdíl od poslanců žádný ze senátorů proti tomu při projednávání kodexu nic nenamítal.

Článek

Za výrobu a prodej drog zákoník počítá se základní sazbou až pěti let, podle závažnosti má být horní hranice až 15 let vězení. Například za nabízení drogy dětem má hrozit desetiletý žalář. S mírnějšími tresty kodex počítá za přechovávání marihuany pro vlastní potřebu.

Malé množství by bylo jen přestupkem, za množství větší než malé má hrozit nejvýše rok (v případě ostatních drog až dva roky), za pěstování konopí maximálně půlrok vězení (v případě halucinogenních hub až rok).

Kodex tak koresponduje i s prosincovým verdiktem Ústavního soudu, podle něhož pěstovat konopí není trestné a neznamená automaticky vyrábět drogu.

Malým množstvím má být podle připraveného nařízení vlády méně než 20 cigaret marihuany nebo tři rostliny konopí. V případě lysohlávek je horní limit pro malé množství 25 kusů.

U ostatních drog má množství větší než malé začínat na zhruba deseti dávkách, tedy na 0,8 gramu extáze, půl gramu pervitinu nebo kokainu, 0,3 gramu morfinu, pětině gramu heroinu a pěti tisícinách gramu LSD.

Vládní nařízení

Vládní nařízení by mělo vysvětlit nejasnosti kolem toho, kdy už za držení drog pro vlastní potřebu hrozí vězení. Dosavadního podobného nařízení policejního prezidia se soudy držet nemusely.

Trestným činem naopak mají být nově některé dopingové metody ve sportu pod hrozbou až ročního vezení pro osobní trenéry a až osmiletého vězení pro lékaře. Týká se to metod umělého dodávání kyslíku pro zvýšení kapacity organismu pro vytrvalostní výkon, což vážně ohrožuje lidské zdraví, jak již dříve uvedl autor návrhu a bývalý sportovní reprezentant Pavel Ploc (ČSSD).

V Senátu se nad tím pozastavil předseda jeho ústavně-právního výboru Jaroslav Kubera (ODS), chtěl by to případně dílčí novelou změnit. "Měli bychom tam dodat i to, že sportovci musí trénovat všichni stejně, protože evidentně sportovec, který trénuje víc než jiný sportovec, se vlastně dopouští takového podvodu, protože pak dosahuje lepších výsledků," uvedl Kubera.  

Reklama

Výběr článků

Načítám