Hlavní obsah

VIDEO: Česko zasáhne vlna mrazů, bude až -22 stupňů

Aktualizováno

Citelné ochlazení přijde tento týden do České republiky. Zatímco o víkendu, který přinesl sněhovou nadílku i do nížin, se teploty přes den pohybovaly většinou slabě pod nulou, tento týden budou klesat ranní teploty i pod minus 20 stupňů. Příliv arktického vzduchu od severovýchodu zasáhne Českou republiku v noci na úterý, kdy se do střední Evropy rozšíří okraj tlakové výše.

Článek

Na jihu území bude ještě sněžit, ve zbytku republiky naopak začne oblačnosti ubývat.

Teploty v úterý ráno klesnou až na minus 17 stupňů. Přes den bude polojasno až skoro jasno, teploty zůstanou hluboko pod bodem mrazu, budou se pohybovat jen mezi minus devíti až minus pěti stupni.

Ještě mrazivější bude středeční ráno, kdy teploty spadnou až na minus 22 stupňů. "Týká se to zejména Šumavy, Krušných hor, ale i lokalit Doksany nebo Kopisty, kde by teploty měly rovněž spadnou na minus 22 stupňů," řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

K extrémním teplotám přispěl i sníh, neobvyklé ale nejsou

"Za takto nízkými teplotami je i čerstvý sníh, který napadl na většině území během víkendu," řekla Honsová. "Na sněhové pokrývce má teplota tendenci klesat ještě více, protože sníh odráží teplo. Rána budou navíc jasná nebo skoro jasná," dodala.

Honsová také upozornila, že podobně nízké teploty nejsou ve středoevropském regionu žádnou raritou. "V roce 1996 na Horské Kvildě naměřili -31,3 stupně," připomněla.

Policie doporučuje řidičům nasadit zimní obutí. Zdroj: TV Prima

Mrazy mohou ohrozit zdraví

Extrémně mrazivé počasí představuje zdravotní riziko, a to zejména pro malé děti a také pro seniory. Ohroženi jsou také kardiaci a lidé trpící anginou pectoris. "Tito lidé by neměli vycházet ven v noci nebo po ránu, kdy je nejchladněji," upozornila Honsová. 

Ani zdraví lidé by ale podle ní neměli pobývat venku déle než dvacet minut kvůli hrozícím omrzlinám. "Bude panovat téměř bezvětří, což je velmi zrádné. Lidé mohou pocitově vnímat, že mráz není tak hrozný, a mohou pobyt venku podcenit," varovala.

V druhé dekádě ledna se pak podle dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mírně oteplí, intenzivněji sněžit by pak mělo až v posledních deseti lednových dnech. Denní teploty ale současně stoupnou, takže případný sněhový příděl v nižších a středních polohách roztaje.

Nejteplejší dny prvního měsíce roku přijdou až v jeho závěru, v noci budou teploty klesat k minus jednomu až minus sedmi stupňům. Ve dne se budou pohybovat mezi minus dvěma až plus pěti stupni. Měsíc jako celek by měl patřit k teplotně průměrným nebo pouze mírně podprůměrným a srážkově podprůměrným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám