Hlavní obsah

VIDEO: Muž se na Silvestra zabil kvůli stavbě obchodního centra

JIHLAVA
Aktualizováno

Dopis na rozloučenou odhalil motiv sebevraždy Jiřího Simona, který se oběsil na Silvestra nad vchodem nově vybudovaného obchodního centra City Park v Jihlavě (CPJ).

Článek

Jiří Simon byl zarytým odpůrcem stavby obchodního centra a s jeho existencí se nedokázal smířit. Od prvních příprav stavby City Parku až do slavnostního otevření bojoval proti výstavbě. Neúspěch nakonec muž neunesl a čtyři hodiny po půlnoci tak spáchal protestní sebevraždu.

V dopise Simon píše: „Já již nechci dál žít ve společnosti, kde se nemohu dovolat svých práv."

Simon se marně snažil zabránit vzniku City Parku, který vznikl jen deset metrů od jeho bydliště. Přesto se mu nepodařilo stavbu zastavit ani dosáhnout změny její podoby. „Odcházím znechucen životem a taky možnostmi pro obyčejné lidi, z kterých se ždímou peníze pro zloděje a darebáky, kteří se tím nejen chlubí, ale taky jsou veřejností obdivováni. Mám na mysli lidi, co prosadili CPJ za každou cenu," uvádí dále v dopise.

Zmiňuje, že za tři roky boje pouze přišel o peníze a před svým domem má nyní skládku a projíždí mu tudy jedno zásobovací nákladní auto za druhým.

V dopise se odkazuje na existencialistu Alberta Camuse, který uvedl, že v životě existuje jen jediná důležitá otázka - a to zda má člověk spáchat sebevraždu, či ne. Dodává, že nyní ho pochopil.

Současně vyjádřil naději, že náprava se stejně dostaví, i když v pozemském životě neuspěl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám