Hlavní obsah

Češi plánují na dobu předsednictví v Bruselu kulturní smršť

ČTK, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České předsednictví v Bruselu nebude reprezentovat jen zvýšená aktivita diplomatů a politiků, ale i řada kulturních akcí, jejichž počet přesáhne stovku. V Radě Evropské unie, v níž se konají zasedání ministrů unijních zemí, bude hned od začátku českého mandátu k vidění výstava fotografií Herberta Slavíka či výstava českého designu.

Článek

Závěrečnou tečkou by zase měla být Czech Street Party plánovaná na 27. června. V obou případech jde o akce, které v Bruselu již v minulosti proběhly a z nichž by diplomaté chtěli vytvořit určitou tradici.

„Z pohledu Evropské unie je naše země relativním nováčkem, z pohledu evropské kultury však důležitým centrem už odnepaměti,“ píše ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v doprovodné brožuře ke kulturním akcím.

Chystají se třeba výstavy o vládě krále a císaře Karla IV., o hudebníkovi Gustavu Mahlerovi nebo o spisovateli Franzi Kafkovi. Naplánované jsou i akce připomínající 20. výročí pádu železné opony v Evropě. Patrně 12. ledna by měli Češi odhalit výzdobu několikrát zmiňované Rady EU.

Francie, od níž Česko předsednickou funkci v EU převzalo, vstupní atrium do této budovy vyšňořilo mimo jiné obrovským balónem zavěšeným ze stropu. Praha své plány zatím úzkostlivě tají. Prosakují však spekulace, že půjde o kontroverzní umělecký počin.

Reklama

Související články

Česko začalo předsedat Evropské unii

Česká republika je formálně už několik hodin předsednickou zemí Evropské unie. Je druhou z nových členských zemí EU, na kterou se v koloběhu půlročních etap...

Výběr článků

Načítám