Hlavní obsah

Výstavní událostí roku se stali Van Gogh ve Vídni a Zlato Inků

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel výstavní síně Albertina Klaus Albrecht Schröder v listopadu oznámil, že výstavu 150 obrazů a kreseb Vincenta van Gogha navštívilo ve Vídni 590 tisíc diváků, což je v průměru přes šest tisíc zájemců denně. Pražský hrad divákům nabízí až do konce května 2009 divácky stejně atraktivní výstavu Prokletí zlata – 1000 let zlata Inků, zapůjčenou z Muzea zlata v Peru a pojištěnou na 21 miliónů dolarů.

Foto: archiv, Právo

Zlaté nádoby Inků s vytepanými božskými motivy

Článek

Poháry, masky, šperky, obřadní nože a koruny, kdysi je ve svých rukou drželi všemocní panovníci a kněží Inků, národa, který v 15. a 16. století vytvořil obrovský stát v Jižní Americe, zničený až španělskými dobyvateli.

Brno v letní sezóně nehostilo jen bienále grafického designu, ale na hradě Špilberk také výstavu předního sklářského výtvarníka Jiřího Harcuby. Soubor, jejž připravil jako kurátor Jiří Bohdálek, v Brně nadšeně obdivoval i David Whitehouse, ředitel amerického Corningu, největšího sklářského muzea světa.

Bohdálek připravil na podzim i skvělou výstavu Jána Zoričáka, slovenského skláře působícího ve Francii, pro znojemský Dům umění. Tato expozice v širším výběru bude na jaře 2009 reprízovaná i na Špilberku.

.: Zlatý poklad Inků je k vidění na Pražském hradě.foto: Právo/archiv

Galerie hlavního města Prahy nabídla na jaře v domě U Zvonu výstavu věnovanou malíři Františku Foltýnovi, průkopníku abstrakce. Retrospektiva vznikla z iniciativy Moravské galerie a úkolu se ujala historička umění Hana Rousová s početným týmem odborníků. Poprvé se podařilo zpracovat celý autorův odkaz i jeho kompletní pozůstalost.

Pražskou kulturní událostí se koncem roku stalo otevření výstavy Bytosti odnikud v Městské knihovně o akademismu, někdy zatracovaném, zejména však opomíjeném výtvarném projevu. Výstava bude otevřena ještě měsíc.

Galerie výtvarného umění v Ostravě hostí ještě dva měsíce mimořádně působivou výstavu nazvanou Sváry zření věnovanou zrodu moderního umění v Čechách v přelomových letech 1890–1918. Expozici připravili Karel Srp a Marie Rakušanová z Galerie hlavního města Prahy a zájemci tu uvidí jak známé ikony českého umění, tak i díla nově objevená a dosud neznámá. Rozhodně stojí za to se do Ostravy vypravit.

5 NEJ VÝSTAV V ČESKU
1. Prokletí zlata – 1000 let zlata Inků: Pražský hrad
2. Jiří Harcuba: Špilberk, Brno
3. Sváry zření: Galerie výtvarného umění Ostrava
4. František Foltýn: dům U Zvonu, Praha
5. Bytosti odnikud: Městská knihovna, Praha

Reklama

Související články

Vídeň obdivuje umění van Gogha

Historicky první výstava Vincenta van Gogha v Rakousku! Pod tímto reklamním sloganem muzeum Albertina v centru Vídně nabízí soubornou expozici tvorby jednoho...

Výběr článků

Načítám