Hlavní obsah

Výstava Vincenta van Gogha ve Vídni je v obležení Čechů

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Výstava kreseb a obrazů Vincenta van Gogha ve vídeňské Albertině se stala pro Čechy a Moravany kultovní atrakcí. Prodlouženého víkendu využily desetitisíce návštěvníků z ČR, aby spatřily obrazy a kresby, které na aukcích stojí desítky miliónů dolarů.

Článek

Výstava se otevírá v devět hodin a už od rána se tvořily obrovské fronty. Dav byl největší kolem poledne, kdy do centra Vídně dorazily jednodenní zájezdy z Prahy, Brna a Olomouce. Fronty měly až dvě stě metrů a stálo se v desetistupech.

„Jsme úplně šokovaní, něco podobného tu nebylo, ani když Albertina vystavovala kresby Michelangela nebo malířské a grafické dílo Albrechta Dürera,“ řekla mi pracovnice v informacích. Ostraha měla plné ruce práce. Stále další a další davy. Stála se fronta před budovou, fronta uvnitř na vstupenky, fronta na šatnu, fronta na samotný vstup do výstavy, fronta před van Goghovými díly a nakonec fronta na katalogy.

Expozice je otevřena denně až do 21 hodin

Prakticky to byl nepřetržitý řetěz těl. Většina Vídeňanů výstavu o víkendu vzdala nebo počkali až do 18. hodiny, kdy odjela většina českých i slovenských autobusů. Expozice je totiž otevřena denně až do 21 hodin. Organizátoři i ochranka se díky zájezdům z ČR naučili i některá česká slova, kromě „Dobrý den“ také fráze „Klid prosím“ a „Netlačte se tolik“.

:. Budova galerie Albertiny ve Vídni, kde probíhá výstava děl Vincenta van Goghafoto: Novinky/Tomáš Holý

„Zájem byl skutečně enormní, podobná van Goghova výstava byla nedávno i v Budapešti, ale tolik lidí tam nebylo. V sobotu jsme z Prahy vypravili čtyři autobusy, v pondělí pět, a to jsme některé zájemce museli odmítnout,“ řekl pro Právo René Christen, majitel cestovní kanceláře Umělecký klub, která organizuje už patnáct let zájezdy na významné umělecké výstavy po celé Evropě.

Něco podobného vidíme jednou za život

Dopředu se daly předem objednat časové vstupenky, ale i ti, kteří je měli, stáli fronty. Většina návštěvníků však byla spokojena. „Něco podobného vidíme jednou za život a naše Národní galerie nám podobný zážitek nenabídne. Ještě že Vídeň je tak blízko,“ řekla jedna z návštěvnic z Moravy.

Výstava van Gogha není jedinou atrakcí Vídně. Přímo v Albertině se v rámci vstupenky na výstavu Gogha dá vidět v podzemí i nádherná soukromá sbírka Eberharda W. Kornfelda s 200 díly zakladatelů moderního umění Chagalla, Klimta, Klea, Kirchnera, Giacomettiho, Picassa, Kollwitzové a Sama Francise.

Kunstforum Banky Austria otevřelo v pátek atraktivní výstavu 100 obrazů a kreseb zakladatele kubismu Georgese Braquea se špičkovými díly zapůjčenými z USA, Francie, Švýcarska, Německa a také z pražské Národní galerie.

Reklama

Související články

Vídeň obdivuje umění van Gogha

Historicky první výstava Vincenta van Gogha v Rakousku! Pod tímto reklamním sloganem muzeum Albertina v centru Vídně nabízí soubornou expozici tvorby jednoho...

Výběr článků

Načítám