Hlavní obsah

Zemětřesení na severu Itálie poškodilo cenné památky a uzavřelo kostely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARMA

V oblasti severoitalské Parmy, kde se nacházelo epicentrum úterního zemětřesení, zůstane v období vánočních svátků uzavřeno osm kostelů, na kterých zanechaly otřesy následky. U jednoho chrámu se dokonce částečně zhroutila loď, informovala ve středu parmská prefektura. Poškozen byl i slavný hrad Torrechiara.

Foto: Profimedia.cz

Italský hrad Torrechiara byl při zemětřesení poškozen také.

Článek

V Itálii jsou kostely v době Vánoc mimořádně navštěvované, proto civilní ochrana kvůli bezpečnosti návštěvníků rozhodla, že nejzávažněji poškozené svatostánky raději uzavře. Kostel v lokalitě Mamiano, která leží asi dvacet kilometrů jižně od Parmy, bude ale nepřístupný řadu měsíců kvůli poničení centrální lodi.

Velké škody utrpěl v téže oblasti i známý hrad v lokalitě Torrechiara, který pochází z 15. století.

Silnější otřesy o intenzitě 5,2 stupně Richterovy škály zasáhly střední a severní Itálii od Florencie po Terst v úterý v 16:25. Epicentrum zemětřesení se nalézalo mezi Parmou a Reggio Emilia. Otřesy, jejichž ohnisko bylo v hloubce šest kilometrů, byly obzvláště cítit v Miláně, v Janově, v Boloni, v Benátkách a ve Florencii.

Podle italských úřadů nebyl nikdo zraněn, některé oblasti v okolí Parmy se ovšem ocitly bez telefonního spojení a několik hodin nefungovala ani mobilní síť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám