Hlavní obsah

Rusko kvůli radaru hrozí rozmístěním raket Topol v Bělorusku

Novinky, aš, Novinky, Interfax
MOSKVA

Ruské vojenské kruhy v úterý přišly s novou hrozbou pro případ, že by ve střední Evropě byly vybudovány komponenty amerického protiraketového systému, jejichž součástí by byl i radar v Brdech. Zvažují rozmístit rakety Topol na mobilních rampách v Bělorusku.

Článek

"Jestli USA budou pokračovat v přibližování prvků svých strategických sil k hranicím Ruska, zejména objektů protiraketové obrany v Polsku a Česku, které jsou zaměřeny na omezení našeho jaderného potenciálu, pak by v Bělorusku mohly být rozmístěny mobilní komplety Topol," uvedl zmíněný zdroj.

"Předpokládám, že úroveň strategického partnerství svazového státu Ruska a Běloruska umožní rozhodnout tuto otázku kladně," dodal.

Podle něj by realizace tohoto kroku nepotřebovala velké prostředky, protože část infrastruktury zůstala ještě z dob Sovětského svazu, kdy byly raketové divize vybavené Topoly dislokovány i v Bělorusku. Nebylo by tedy nutné znovu budovat silniční síť a chráněná velitelská stanoviště v oblasti rozmístění raket. Podle odborníka by nebylo třeba do Běloruska posílat modernizované verze Topolů M.

Bělorusko se zatím nechystá přijmout žádná odvetná opatření, protože americké základny ještě nevznikly, ani o nich není definitivně rozhodnuto. Minsk také nemá peníze.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko již americké plány na zřízení protiraketové obrany v Česku a Polsku odsoudil jako hrozbu pro bezpečnost země, "protože je to u našich hranic a protože je to proti našemu spojenci, Rusku".   

Lukašenko podpořil chystané ruské protiopatření v podobě rozmístění raket Iskander u Kaliningradu, pokud by se USA za nového prezidenta Baracka Obamy nezřekly plánů na protiraketovou obranu ve střední Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

USA znovu navrhly Rusku inspekce u radaru

Moskva obdržela od Washingtonu nový návrh týkající se přítomnosti ruských inspektorů v objektech protiraketové obrany v ČR a Polsku. Oznámil to náměstek...

Senát schválil smlouvy o americkém radaru

Senát odsouhlasil smlouvy mezi Českou republikou a Spojenými státy o zřízení radarové stanice na českém území a o právním postavení ozbrojených...

Výběr článků

Načítám