Hlavní obsah

Senát schválil smlouvy o americkém radaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Senát odsouhlasil smlouvy mezi Českou republikou a Spojenými státy o zřízení radarové stanice na českém území a o právním postavení ozbrojených sil USA přítomných na českém území (SOFA). Pro hlasovalo 49 senátorů, proti bylo 32. Ke schválení byla potřeba nadpoloviční většina všech senátorů, tedy 41 hlasů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr Karel Schwarzenberg s kolegyní Vlastou Parkanovou a senátorem Tomášem Töpferem po hlasování o radaru.

Článek

Senátoři se rozhodli, že o obou smlouvách budou jednat jako o celku, hlasovali ale o každé zvlášť. Zároveň zamítli návrh nechat Ústavní soud smlouvy prozkoumat, stejně jako odložit jejich projednávání do 30. prosince příštího roku.

Hlasování bylo zakončeno potleskem pravicových senátorů.

Topolánek smlouvy hájil

Smlouvy před senátory obhajoval premiér Mirek Topolánek s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Oba zopakovali důvody, pro něž je podle jejich názoru výstavba radaru na českém území krokem k bezpečnosti nejen ČR, ale i celé Evropy.

Oba též zdůraznili, že radar nepředstavuje hrozbu pro Rusko. Schwarzenberg zdůraznil, že radar nijak nevychyluje strategickou rovnováhu mezi Ruskem a západem, což prý při rozhovorech Rusové sami připouštějí. Rusko podle Schwarzenberga dostalo možnost se projektu zúčastnit, což "k vlastní škodě stále odmítá,“ připomněl ministr.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ministra zahraničí mrzí, že se z radaru stalo politikum. "Otázky bezpečnosti státu by měly být otázkami mimo stranické meze,“ zdůraznil Schwarzenberg. Smlouvy byly podepsány letos v červenci a v září.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDSU-ČSL) označila rozhodnutí o radaru za nejdůležitější krok od vstupu země do NATO. Ve svém vystoupení v podstatě zopakovala argumenty, které již přednesl premiér s ministrem zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám