Hlavní obsah

VIDEO: Do kin lákají Kidmanová, Jackman a Austrálie

Právo, Věra Míšková

Až budete předávkovaní záplavou svátečních citů, až vám pohled na jakoukoli lahůdku pohrozí zauzlením střev, až zkrátka budete potřebovat vydechnout od vůní Vánoc, ale ještě si nekazit zažívání návratem do reality, vypravte se do kina na Austrálii.

Článek

Pokud se dokážete libovolně dlouho dívat na Nicole Kidmanovou, Hugha Jackmana a nádhernou exotickou krajinu, je to bonus pro vás, protože 165 minut filmu je přece jen dost.

Ona je pravá anglická aristokratka, přísná v dodržování mravů zejména ve smyslu tradiční anglické etikety, On je drsný honák dobytka v Austrálii. Od prvního setkání, kdy Ona přijede do Austrálie usvědčit manžela z nevěr a On ji doprovází na jejich farmu Daleké pastviny, jsou jako kočka s myší. Ani jeden příliš nevybírá slova, když dává druhému najevo, co si o něm a jeho způsobu života myslí, ale my víme, že takhle to nebude trvat věčně.

Příliš mnoho konců

Jsou mladí, krásní, a oba v jádru skvělí. Než na to ale přijdou a než vše dospěje ke kýženému happy endu (hodilo by se spíš množné číslo, těch konců je víc než se i na Hollywood sluší), prožene se jejich životem stádo 1500 krav, druhá světová válka i s japonským útokem na město Darwin a problematika „ztracené generace“ dětí, odebíraných domorodým matkám na převýchovu katolickými kněžími.

:. Upoutávka na film Austrálie Autor: Bontonfilm

Není to špatné stejně jako není špatná přítomnost války a jiných komplikací milostného příběhu v Jihu proti Severu, který Austrálie nápadně připomíná (a také Velkou zemi a mnohé westerny a též Krokodýla Dundeeho).

Stejně jako zmíněné slavné filmy okouzluje Austrálie dobře vystavěným dramatickým příběhem, báječnou výpravou, kamerou, která krásně snímá exotickou krajinu, a hereckými výkony.

Skvělé herecké výkony

Zejména Kidmanová je výborná ve vděčné proměně pyšné aristokratky, která suverénně brázdí drsnou krajinu na vysokých podpatcích v šatech hodných dostihů v Ascotu, v citlivou, statečnou a fyzicky zdatnou ženu, jež našla sama sebe, životní lásku i mateřský cit.

Jackman má roli jednostrunnější, nepřestává být kovbojem ani na tu krátkou chvíli, kdy vstoupí na bál v perfektně padnoucím bílém obleku a s dokonale oholenou tváří – být to v divadle, má potlesk na otevřené scéně. Ta jednostrunnost ale nijak nevadí – Jackman je v této roli důstojným nástupcem Clarka Gablea, Gregoryho Pecka i všech Sedmi statečných, a zásadní psychologický vývoj jeho postavy nikdo nečeká.

A je tu ještě kouzelný aboriginský kluk Brandona Walterse, který dojme osudem svého hrdiny Nullaha stejně jako velkýma kulatýma očima. Je mu předpovídána velká hvězdná sláva.

Je to kýč jako bič

Režisér Baz Luhrmann má za sebou adaptaci Romea a Julie s Leonardem DiCapriem i úžasný muzikál Moulin Rouge s Nicole Kidmanovou – oba filmy na hranici kýče, od něhož je ovšem zřetelně odděluje originalita provedení, posouvající hranici žánru v obou případech o hezký kus kupředu.

V Austrálii se o takovém posunu mluvit nedá, spíš by se dalo říct, že to je kýč jako bič. Ale nevadí, z toho úhlu pohledu je kýčem každá velká hollywoodská produkce, jmenované vzory nevyjímaje. Ale stejně jako ony je to zároveň i velké romantické drama z významné doby, hezky se něj kouká, a i když se chvílemi nese na příliš sentimentální vlně, lze to přežít – jsou přece Vánoce.

Austrálie, USA/Austrálie 2008

Režie: Baz Luhrmann, Hrají: Nicole Kidmanová, Hugh Jackman, Brandon Walters, David Wenham a další.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám