Hlavní obsah

Zemřel guinejský prezident Conté, kontrolu nad zemí převzala armáda

– KONAKRY • Aktualizováno

Guinejský prezident Lansana Conté v pondělí večer zemřel po dlouhé nemoci. Oznámil to předseda Národního shromáždění Aboubacar Somparé. V úterý to napsala agentura Reuters. Somparé v zemi vyhlásil 40denní státní smutek. Část vojáků se pak pokusila o převrat. Na vojenské základně u hlavného města probíhá vyjednávání mezi vojáky, kteří pučisty podporují, a jednotkami, které zůstávají věrné ústavě.

Článek

"Mám těžký a obtížný úkol, abych vás s hlubokým žalem informoval o úmrtí generála Lansana Contého, prezidenta Guinejské republiky, po dlouhé nemoci," prohlásil v televizním přenosu Somparé. Ve vysílání ho doprovázeli guinejský premiér Ahmed Tidiane Souaré, generál Diarra Camara a další státní představitelé.

Armádní velitel Diarra Camara nařídil jednotkám, aby střežily strategická místa a státní hranice. Vojenský mluvčí poté oznámil, že byla rozpuštěna vláda a pozastavena platnost ústavy, ministrům ale byl garantována bezpečnost.

Pučisté však moc v zemi nezískali. Předseda vlády uvedl, že kabinet "pokračuje v práci". "Jsem přesvědčen o tom, že jsou v menšině... V armádě nemají většinu," řekl francouzské televizi France 24 generál Camara, který je pro mocenský přechod v souladu s ústavou.

V zemi se podle Reuters za poslední dva roky konalo několik násilných protestů proti vládě prezidenta Contého.

Somparé v televizním prohlášení podle AP uvedl, že diabetik a vášnivý kuřák Conté již delší dobu trpěl zdravotními problémy. Přesné datum jeho narození není údajně známo, jeho věk se odhadoval asi na 74 let.

V posledních dnech se na veřejnosti objevovaly zprávy a domněnky o vážném zdravotním stavu prezidenta. Conté, který v posledních letech žil v ústraní, se od roku 2002 léčil na zahraničních klinikách v Maroku, na Kubě či ve Švýcarsku.

Generálmajor Conté se chopil prezidentského úřadu v dubnu 1984, po smrti prvního guinejského prezidenta Ahmeda Sékou Tourého. Ten zemřel v březnu 1984 v americké nemocnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám