Hlavní obsah

Vyšla kniha o herecké hvězdě Andule Sedláčkové

Právo, Kateřina Farná

Publicista a kritik Josef Brož, autor knižního rozhovoru Kdo je Miloš Zeman (1998), napsal knihu o první velké české herečce, půvabné Anně Sedláčkové (1887–1967). Ženy se jí chtěly podobat a fanoušci jí neřekli jinak než Andulo, případně s přívlastky naše či božská.

Článek

Knihu Aféry Anduly Sedláčkové (vydalo nakladatelství Petrklíč) doprovází bohatý obrazový, dokumentační a poznámkový aparát.

Autor věnoval osudům zásadní herecké persóny Národního divadla a Městského divadla na Královských Vinohradech první třetiny 20. století několikaleté studium pramenů a snažil se zařadit její příběh do kontextu doby. Mimo jiné píše, že bez vlivu této slavné herečky by nevyrostly další hvězdy jako Adina Mandlová, Lída Baarová či Olga Scheinpflugová.

Podle Brože mají aféry v názvu publikace opodstatnění – slavnou herečku totiž provázely celou její kariérou. Tou největší bylo to, že po atentátu na Reinharda Heydricha nepřišla do Národního divadla na demonstrativní slib Velkoněmecké říši, kde se shromáždila tehdejší herecká elita.

Díky práci Josefa Brože mají tak věci znalí i ti nedotčení šanci seznámit se s osudem jedinečné dámy, kterou davy milovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám