Hlavní obsah

Český rozhlas se rozloučil se "znalcem", který způsobil kauzu Rádio Wave

Rada Českého rozhlasu se rozhodla ukončit spolupráci s dosavadním hodnotitelem stanice ČRo pro mladší posluchače Radio Wave Radkem Voglem. Právě Voglovo nepřesný překlad písně skupiny Primal Scream Swastika Eyes vedl k obvinění Radia Wave z fašismu.

Článek

Hodnocení a reakce vedení stanic jsou pravidelnou součástí zasedání rady. "Rada se rozhodla ukončit spolupráci s dosavadním hodnotitelem ČRo 6 (Milanem Kubesem) a zároveň Radia Wave (Radkem Voglem). Pro tyto stanice vybere nové hodnotitele v lednu 2009," uvedla rada ve svém usnesení. Pro příště bude také hodnotitel ČRo 6 zároveň hodnotit i další publicisticko-zpravodajskou stanici ČRo Rádio Česko.

Konkrétní důvod, proč s Voglem a Kubesem hodlá rozvázat spolupráci, na zasedání rady nezazněl. Již dříve ale rada připustila, že překlad Vogla, z něhož vycházela, ji uvedl v omyl a že z toho vyvodí důsledky. Jeho překlad také kritizovalo několik renomovaných hudebních publicistů, například Jiří Černý.

Radio Wave kritizovali někteří členové rady na ostravském zasedání rady na konci října. Píseň levicově zaměřené kapely přitom podle hudebních publicistů naopak na nebezpečí fašismu poukazuje, nikoli jej propaguje. V minulosti ji hrála i renomovaná britská BBC.

Budoucnost národa?

V souvislosti s hodnocením Radia Wave pak programový ředitel Českého rozhlasu Richard Medek uvedl, že stanice by měla být zaměřena na posluchače středního proudu, a nikoli na alternativně zaměřenou mládež. "Tato menšinová skupina (posluchačů Radia Wave) podle mého názoru není budoucností tohoto národa, anebo jen velice ojediněle," uvedl tehdy Medek, který tento výrok později vzal zpět. Několik výzev k odstoupení z funkce stejně jako předseda rady Jiří Florian ale odmítl.

Radia Wave se zastala řada hudebních publicistů a lidí spojených s alternativní scénou včetně jinak konkurenční stanice Radio 1 i známé osobnosti, například olympijská vítězka Barbora Špotáková. Vznikly dvě petice, speciální webové stránky i coververze Swastika Eyes, například s nasamplovanými projevy Floriana a Medka.

Místopředsedkyně rady a její mluvčí Dana Jaklová uvedla, že podle rady jsou v současné době zprávy jednotlivých hodnotitelů nevyrovnané a nedají se příliš srovnávat. Rada se proto usnesla, že pro příště budou muset zprávy hodnotitelů obsahovat pět základních kritérií.

Za prvé to, zda jsou dodržována ve vysílání dané stanice ustanovení Kodexu ČRo, Statutu ČRo a zákona o Českém rozhlase. Součástí budou muset být i hodnocení zpravodajských relací, diskusních a kontaktních pořadů zejména z hlediska vyváženosti a objektivity a také hodnocení publicistických pořadů. Další dvě kritéria jsou ohlasy na webových stránkách ČRo a celkový pohled na vysílání stanice za příslušný měsíc se zaměřením na pokrytí významných událostí a na nové formáty. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám