Hlavní obsah

Rekonstrukce Malostranské besedy je za půlí

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstrukce Malostranské besedy se přehoupla do druhé poloviny. Zhruba za rok by historická budova měla přivítat první návštěvníky. Do té doby získá takovou podobu, jakou měla počátkem 17. století. Starostovi Prahy 1 Petru Hejmovi (ODS) ale zřejmě nestačí, že se podařilo na objekt vrátit tři věže, které bylo nutné v roce 1828 kvůli statice domu snést, a začíná snít o obecním zvonu.

Foto: Jana Šprunková , Právo

Klempíři mají na báních dobrý výhled.

Článek

„Bylo by to hezké. Mohl by se zavěsit v jedné z věží,“ svěřil se ve středu novinářům při prohlídce besedy. Václav Kopáček, vedoucí projektu firmy Podzimek, která rekonstrukci provádí, se jakéhokoli dalšího zatížení budovy děsí. Už osazení věží s ní pořádně zacloumalo. Některé stěny bylo nutné dozdít, zhruba o 25 centimetrů jsou nyní širší, aby objekt věže vůbec unesl. „Doufám, že to statici dobře spočítali, aby hrozba, kvůli níž se věže sundavali, tedy ze statických důvodů, nehrozila ani dnes,“ uvedl. Jistit to mají dvě železné traverzy v druhém patře.

Podle původních představ radnice Prahy 1 z roku 2006 měla Malostranská beseda sloužit obyvatelům už od loňska. Tehdy se počítalo s tím, že na opravu bude stačit něco okolo 70 miliónů. Pak se však ukázalo, že práce jsou složitější, a že například omítky skrývají skvosty, které by bylo škoda nechat zakryté. A tak se kulturní společenský sál v prvním patře bude pyšnit obnovenými freskami. Když si radnice vymyslela návrat věží, bylo jasné, že se termín  uvedení besedy do opětovného provozu, podstatně prodlouží a také prodraží. Podle posledních odhadů má rekonstrukce stát 190 miliónů korun.

Stavebníci a řemeslníci se při opravě dost vyřádí. I proto, že památkáři nechtějí v ničem slevit. Proto třeba museli v kulturním sále zachovat i křivost podlah, protože původně byly také křivé. A pro spojení trámů používají dřevěné čepy. „Nejsložitější je dostat do objektu všechny moderní vymoženosti, jako třeba vzduchotechniku,“ míní architekt Jan Karásek. Ta je místy vedena podlahou a pak přes komíny vytažena na střechu.

Omítky postaru

Ani s omítkami to není jednoduché. „Hledáme zapomenuté cestičky, aby vypadaly jako ty původní,“ uvedl manažer projektu Roman Dušek. Ke slovu se tak opět dostaly pouze vápno a písek. „Žádná chemikálie, čímž jsme značně svázáni, protože chceme, aby omítka měla stejné vlastnosti, jako mají ty moderní, ale dělala se jako dříve,“ dodal Dušek. „I ovečky mají podíl na rekonstrukci,“ přidal se starosta. Izolační hmotou je totiž ovčí vlna, která se používá hlavně při pracích v podkroví a na věžích. Nyní řemeslníci dokončují oplechování bání. Do prostřední věže by měli mít přístup i návštěvníci besedy.

Co beseda lidem nabídne? V suterénu s klenutým stropem, který bude sloužit jako restaurace, bude radost posedět. Po oškrábání omítek zdobí stěny i strop pouze cihly. Restaurace a pivnice bude i v přízemí a dokonce i v podloubí. Už se dělají rozvody, tzv. pivovody a venku bude mobilní výčep, který po zavírací hodině zajede dovnitř.

V prvním patře bude kulturní a společenský sál pro divadelní a koncertní vystoupení, druhé patro budou zabírat menší sály pro klubovou činnost, včetně promítacího a přednáškového, půda s dřevěnými trámy by měla sloužit jako galerie.

Starosta Hejma předpokládá, že koncem ledna by měla radnice znát nájemce Malostranské besedy, protože uzávěrka v pořadí již druhé soutěže je 5. ledna. Nájemce by se pak měl podílet na některých konečných stavebních úpravách sálů, hlavně rozvodů sítí. Společnost 2medis.cz, která v předchozí soutěži zvítězila, od projektu nakonec odstoupila.      

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám