Hlavní obsah

Liška se zúčastní demonstrace za vyvěšení vlajky EU na Hradě

– PRAHA
Právo, trj

Čeští politici se neshodují v názoru na kritiku francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Zatímco zejména zelení toto rozhořčení sdílejí, zástupci ODS i sociální demokracie se spíše zastávají prezidenta Václava Klause.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (Strana zelených)

Článek

Ministru školství Ondřeji Liškovi (SZ) vadí, že na Hradě nevlaje také evropská zástava. „Trucovitost tohoto typu bych čekal od chlapce v pubertě, ovšem ne od státníka. Při příležitosti výročí zvolení Klause prezidentem bude na Hradě demonstrace za vyvěšení vlajky a já se jí rozhodně zúčastním,“ uvedl pro Právo Liška.

Europoslanci ODS Janu Zahradilovi připadá debata o vlajce nad Hradem nedůstojná a neadekvátní, natož na půdě Evropského parlamentu, který pak vypadá směšně. „Nevím, jak někdo vůbec může dělat diplomatický skandál z takové záležitosti,“ řekl Právu Zahradil. Podle něj pověsti EU neprospívá, „že někteří její představitelé, a zřejmě pan Sarkozy mezi ně patří, žijí v zajetí symboliky vlajek a záležitostí s tím spojených“. Evropská vlajka Zahradilovi na Hradě nechybí.

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) chápe, že vyvěšování unijních vlajek asi patří ke zvyklostem, ale nemyslí si, že je třeba k tomu někoho nutit. Podle něj existují podstatnější věci.

Sobotka: Sarkozy je hyperaktivní

„Mám pocit, že prezident Sarkozy začíná být poněkud hyperaktivní. Nemění to ale nic na tom, že by vlajka EU na Pražském hradě měla být,“ poznamenal pro Právo místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Místopředsedkyně sněmovního výboru pro evropské záležitosti Anna Čurdová (ČSSD) Právu řekla, že Klaus zřejmě bere Hrad hlavně jako symbol české státnosti. Čurdová nezná předpis, který by určoval, kde má prapor EU viset a kde ne, a proto by nebyla tak přísná.

„Panu prezidentu Sarkozymu asi vadí heslo, že to Evropě osladíme, a tak nám to takto vrací,“ uvedla Čurdová. Téma evropské vlajky na Hradě se neformálně probíralo i v přestávkách při jednání vlády. Novinářům to řekl šéf lidovců a vicepremiér Jiří Čunek. „Padaly tam návrhy například, že by na Hradě vlála vlajka Unie, když by nebyl prezident doma,“ řekl Čunek.

Reklama

Výběr článků

Načítám