Hlavní obsah

Sarkozy se zostra pustil do ČR, nevyvěšujeme vlajky EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v úterý v Evropském parlamentu kritizoval, že na všech veřejných budovách v ČR nejsou vyvěšeny vlajky Evropské unie. Zjevně tím mířil na Pražský hrad a prezidenta Václava Klause.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Nicolas Sarkozy při projevu v Evropském parlamentu

Článek

Unijní vlajku totiž mimo jiné odmítá na Pražský hrad vyvěsit právě Klaus, přestože Česko na Nový rok od Francie převezme předsednictví EU.

"Byli jsme raněni, když jsme viděli, že evropské vlajky nejsou na všech veřejných budovách v České republice," uvedl Sarkozy.

„Pražský hrad je jedním z největších symbolů české státnosti a českého státu a ne Evropské unie. Nevidíme důvod, proč bychom měli tyto historické tradice a s ní spojenou výzdobu v podobě vlajek měnit,“ řekl v úterý Novinkám v reakci na Sarkozyho slova mluvčí prezidenta Klause Radim Ochvat.

"To je skutečně nedůstojné, co prezident Sarkozy dělá. My jsme dlouho žili v zemi, kde bylo povinné vyvěšovat určité vlajky a jsme na to velmi citliví," řekl Klaus televizi Nova. Podle prezidenta se má Sarkozy rozhodnout, zda je pro evropskou vlajku nebo lisabonskou smlouvu. Z té byla totiž zmínka o evropské vlajce coby jednom ze symbolů EU výslovně vyřazena.

Schwarzenberg kritiku odmítl

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg kritiku francouzského prezidenta odmítl. Na dotaz Práva Schwarzenberg uvedl, že vyvěšování vlajek je záležitostí každého státu.

Žádný zákon EU nepředepisuje, že by měla být vyvěšena modrá vlajka se zlatými hvězdičkami. Pokud se prezident Sarkozy domnívá, že by mu mělo patřit právo kritiky, tak když ho to těší, tak mu budiž přáno, řekl ministr. Dodal, že je na prezidentu Václavu Klausovi, jakou vlajku na Pražském hradě vyvěsí.

„Samozřejmě vím, že by to v Evropě vítali a vím taky, že valná část občanů České republiky by vítala, kdyby tam byla vedle české vlajky také evropská vlajka. Ale nepřísluší jiné hlavě státu, aby kvůli tomu našeho prezidenta kritizovala,“ zdůraznil Schwarzenberg.

Se symboly Unie se takto nejedná, tvrdí Sarkozy

Sarkozy zároveň kritizoval Klause za jeho jednání s delegací europoslanců, která Prahu navštívila před dvěma týdny. Člen delegace a šéf frakce Zelených v EP Daniel Cohn-Bendit českému prezidentovi přinesl vlajku EU a s Klausem si vyměnil několik ostrých slov, přičemž tehdy se mu dostalo zastání i u šéfa Evropského parlamentu Hanse Gerta-Pötteringa a tentokrát i u Sarkozyho.

"Takto se nejedná s předsedy Evropského parlamentu, ať už je jeho (Klausova) politická angažovanost jakákoliv. Takto se nejedná se symboly Evropské unie," doplnil francouzský prezident.

Paradoxně právě francouzský prezident se přitom dnes s Cohnem-Benditem pohádal jen krátce před svým vystoupením.

Europoslanci znovu kritizovali zveřejnění schůzky

Někteří europoslanci v úterý opět kritizovali zveřejnění záznamu schůzky mezi prezidentem Klausem a delegací zákonodárců EU v Praze. Podle německého šéfa socialistické frakce EP Martina Schulze, který se jednání rovněž účastnil, nikdo z účastníků netušil, že je debata nahrávaná.

Během kontroverzní schůzky mezi Klausem a delegací europoslanců, která se odehrála předminulý pátek, došlo i ke slovnímu střetu mezi českým prezidentem a irským poslancem Brianem Crowleym.

Výroky některých členů delegace vedoucí Klausovy kanceláře Jiří Weigl po jednání ostře kritizoval a označil je za provokaci. Klaus sám v komentáři k průběhu schůzky použil slova jako "neslýchané, neznámé a neexistující". Někteří poslanci na druhé straně tvrdili, že Hradem zveřejněný záznam byl neúplný a zpřeházený.

"Obsah tohoto jednání byl zveřejněn bez našeho vědomí. Našli jsme to v českém tisku. To k demokratickému a právnímu státu určitě nepatří," uvedl Schulz.

"Strašlivý útok“ na Klause

Klaus však mezi europoslanci nemá jen odpůrce. Zastání se mu dostalo například u britského euroskeptického zákonodárce Nigela Farageho. Podle něj poslanci na českého prezidenta "strašlivě zaútočili".

"Cohn-Bendit Klausovi řekl, že ho jeho názory nezajímají. Je to Evropská unie, která se chová jako tyran," uvedl Farage a zároveň odsoudil, že zákonodárci přinesli Klausovi vlaječku Evropské unie, přestože prezident dal již najevo, že na Hradě za jeho působení vlát nebude.

Klaus ovšem není jediným státníkem, který se do konfliktu s Cohnem-Benditem dostal. Svědkem ostrého střetu mezi ním a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym byl dnes celý Evropský parlament. Šéf frakce Zelených na Sarkozyho několikrát ostře slovně zaútočil. "Urážky nejsou řešením," odpověděl Sarkozy.

Výběr výroků prezidenta Václava Klause a pracovníků prezidentské kanceláře
Prezident Václav Klaus, 30. dubna 2004:
"Já teď bezprostředně ani nevím, jestli vlajku Evropské unie máme na Hradě... Myšlenka, že bychom měli na Pražském hradě k prezidentské zástavě přidávat a vyvěšovat vlajku Evropské unie... Já myslím, že k tomu jsem od žádného občana České republiky mandát, pokyn, příkaz, prosbu nedostal."
Prezident Klaus, 16. července 2004:
"Pražský hrad byl vždy symbolem české státnosti a myslím, že evropská vlajka má být vyvěšována někde jinde než tady.
Petr Hájek, tehdejší mluvčí prezidenta, 12. října 2005:
"K plnohodnotnému členství v EU vede určitě jiná cesta, než je eurofangličkářství," řekl poté, co architekt Bořek Šípek a hudebník Michael Kocáb doručili na Hrad dopis, ve kterém vyzvali prezidenta Klause k vyvěšení vlajky unie.
Prezident Klaus, 20. listopadu 2005:
"Pořád si myslím, že jsme Českou republikou a že nejsme nějakou provincií Evropské unie. V tomto smyslu je pro mě ta vlajka česká dominantní, nezastupitelná. Nemá být nejen zastupována, ale ani zastiňována nějakou vlajkou jinou." (TV Prima)
Mluvčí prezidenta Radim Ochvat, 13. října 2008:
"Kvůli českému předsednictví neplánujeme vyvěsit symbol Evropské unie... Stejně jako na Hradě není vlajka EU, nevisí tam nastálo ani vlajka NATO či OSN, organizací, jejichž členem je země také."
Zdroj: ČTK

Anketa

Měly by podle vás na všech veřejných budovách viset vlajky EU?
Ano
29,2 %
Ne
70,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19916 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám