Hlavní obsah

Spojené státy trápí množící se bezdomovci

Novinky, toh

Spojené státy se potýkají s dalším palčivým problémem. Kvůli hospodářskému útlumu v zemi rychle přibývá bezdomovců. Zvýšil se také zájem o příděly potravin v nouzi. Mnohá města navíc upozorňují, že na nárůst lidí bez domova nejsou připravena. Na svých internetových stránkách o tom informovala agentura Reuters.

Článek

Podle posledních statistik se ukázalo, že 19 z 25 velkých měst v uplynulých dvanácti měsících do konce října zpozorovalo, že houfně přibylo bezdomovců. Naopak čtyři města vykázala nižší počet lidí bez střechy nad hlavou u dvou měst chybí dostatečné údaje.

Odborníci navíc upozorňují, že statistiky nepokrývají celé Spojené státy. Také je nutné podotknout, že mnoho rodin se do statistik nedostane, protože často přebývají v kempech, v motelích či u známých. Jedná se až o desítky tisíc lidí.

„Čísla jsou velice znepokojující, protože v předešlých dvou letech jsme udělali velký pokrok v tom, abychom počet bezdomovců snížili,“ komentovala situaci Nan Romanová, šéfka organizace, která se snaží skoncovat s bezdomovectvím v USA.

Z údajů mimo jiné vyplývá, že žádost o potravinovou pomoc vzrostla ve dvaceti z pětadvaceti sledovaných měst.

„Jsme svědky nového trendu a já očekávám, že počet lidí bez domova se ještě podstatně zvýší,“ řekla Romanová.

Bez práce jsou milióny lidí

Právě před několika dny americké úřady uvedly, že po celých Spojených státech přišlo o zaměstnání jen během listopadu půl miliónu lidí. Bez práce je tak už přes deset miliónů lidí. Jak odborníci připomněli, bude ještě hůře, protože mnoho společností teprve bude propouštět.

Navíc stále hrozí absolutní kolaps automobilek Ford, Chrysler a General Motors. Jejich bankrot by znamenal propouštění až několika stovek tisíc lidí v celém odvětví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám