Hlavní obsah

Paroubek chválil Topolánka, že na sobě pracuje

Novinky, jov
PRAHA
Aktualizováno

Na premiéra Mirka Topolánka se v posledních dnech snáší ze všech stran jen chvála. V pátek ho francouzský premiér Nicolas Sarkozy označil za "statečného muže", v sobotu se dočkal nečekané chvály i od šéfa opozice Jiřího Paroubka. Na adresu premiéra prohlásil, že na sobě pracuje a v poslední době neudělal žádnou hrubou chybu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

„Myslím si, že pan Topolánek na sobě pracuje, je to vidět,“ prohlásil Paroubek na sobotním jednání ústředního výkonného výboru své strany v pražském Kongresovém centru. Od útoku na fotografa na Jánském vršku „neudělal pan Topolánek žádnou hrubou chybu“, zhodnotil Paroubek.

Prozradil, že počátkem tohoto týdne s Topolánkem jednal o spolupráci v době českého předsednictví. Premiérovi řekl, že hlavní podmínkou je ratifikace Lisabonské smlouvy "v krátké době". 

Lídr ČSSD také, již tradičně, kritizoval média. Pustil se právě do toho, jak, a že vůbec, informovala právě o vyjádření francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, že je premiér Topolánek statečný muž.

Sarkozy se s Topolánkem setkal na summitu EU a v závěrečné řeči chválil Topolánka jako statečného muže. Reagoval tím na jeho znovuzvolení do čela ODS.

Chystá se na obsazení Strakovky

Ve svém projevu přitom Paroubek hýřil velkolepými plány. Prohlásil, že v rámci Lidového domu by měl vzniknout tým, který by byl připraven převzít po volbách, pokud v nich ČSSD zvítězí, Strakovu akademii. Tedy sídlo vlády.

Širší vedení strany také potvrdilo Jiřího Havla jako lídra kandidátky strany do nadcházejících eurovoleb. Paroubek věří tomu, že ČSSD může v evropských volbách dostat přes 35 procent hlasů a získat deset europoslanců, což by byl pětinásobek proti minulým evropským volbám.

ČSSD se také mimo jiné rozhodla, že příští rok zruší přímou volbu svého předsedy. Definitivně bude tento krok posvěcen 14. února 2009 na předsunutém jednání sjezdu strany, kdy proběhne změna stanov. Předsedu pak bude volit sjezd ve dnech 20. a 22. března příštího roku. Jediným kandidátem je současný předseda Jiří Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám