Hlavní obsah

Studie odmítla konspirační teorii o útoku na Pearl Harbor

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká Národní bezpečnostní agentura (NSA) odmítla konspirační teorii o útoku na Pearl Harbor. Její studie byla zveřejněna v den 67. výročí napadení americké námořní základny japonskou armádou. Američané podle ní o plánech útoku nevěděli.

Článek

Náhlý a drtivý japonský útok na Pearl Harbor 7. prosince 1941 vedl k aktivnímu zapojení Spojených států do druhé světové války. Paralelně s tvrzením Washingtonu, že o přípravách útoku nic nevěděl, přežívá po desetiletí teorie, podle níž americké vedení bylo s plánem srozuměno.

Studie NSA to popírá. Výzvy v šifrovaných zprávách o počasí v předvečer zahájení konfliktu s Amerikou, Ruskem a Británií, apelující na japonské diplomaty ve světě, aby zničili tajné kódy, se podle badatelů k Američanům nedostaly. Varování se nedostavila také proto, že většina amerických zpravodajských zdrojů se soustřeďovala v atlantické oblasti a tajné služby zatěžovala přílišná byrokracie, tvrdí zpráva.

Při japonském náletu na Pearl Harbor zemřelo téměř 2 400 Američanů a dalších skoro 1 800 bylo zraněno. Japonské bombardéry potopily dvanáct válečných lodí a devět dalších těžce poškodily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám