Hlavní obsah

Biologický útok na USA přijde do roku 2013, varuje komise

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy mohou očekávat jaderný nebo ještě pravděpodobněji biologický útok teroristů do roku 2013, varuje zpráva vládní komise nastupujícího viceprezidenta Joea Bidena. Panel ho a budoucího prezidenta Baracka Obamu proto vyzval, aby podpořili opatření proti hrozbě, napsala agentura AP.

Foto: ČTK

Zprávu má v rukou nastupující viceprezident Joe Biden.

Článek

„Mez naší bezpečnosti se stahuje, neroste... Spojené státy by měly být méně znepokojené, že se z teroristů stanou biologové, než že se z biologů stanou teroristé,“ píše se ve zprávě, která má být zveřejněna ve středu.

Komise expertů přiznává, že teroristické skupiny nadále nemají potřebné technické schopnosti k výrobě jaderných či biologických zbraní, varuje však, že to může být snadno překonáno kooperací a poskytnutím know-how ze strany vědců.

Komise se domnívá, že útok biologickými zbraněmi hrozí spíš. Jaderná zařízení jsou lépe chráněna, než třeba civilní laboratoře. Bezprostřední hrozbou zůstává antrax.

Nové vedení Bílého domu proto panel vyzval, aby v radě národní bezpečnosti jmenovalo koordinátora domácích a zahraničních zpravodajských služeb, zabývajících se zmíněnými zbraněmi, a učinilo zadržování biologických zbraní svou prioritou.

Reklama

Výběr článků

Načítám