Hlavní obsah

VIDEO: Za křivé svědectví pro Čunka dostal místostarosta podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC
Aktualizováno

Olomoucký okresní soud v pondělí potrestal vsetínského místostarostu Jaromíra Kudlíka (SNK ED) za křivé svědectví v údajné korupční kauze vicepremiéra Jiřího Čunka ročním vězením s podmíněným odkladem na 1,5 roku. Podle žalobce Kudlík úmyslně nepravdivě poskytl policistům informace o okolnostech dne 11. února 2002, kdy Čunek údajně převzal půlmiliónový úplatek.

Článek

Kudlík byl obžalován z křivé výpovědi, nepravdivého znaleckého posudku a z pokusu o nadržování. Podle žalobce Čunkovi poskytl alibi na dobu, kdy měl převzít půlmiliónový úplatek.

Údajné Čunkovo převzetí úplatku u soudu už dříve odmítl s tím, že v pondělí 11. února 2002 byl s Čunkem na pracovní poradě v jeho kanceláři na vsetínské radnici. Poté odjel na konferenci do Havířova.

Korunní svědkyně z Čunkovy kauzy Marcela Urbanová však v předchozím jednání u soudu výpověď vsetínského místostarosty popřela. Tvrdila, že s Čunkem toho dne nebyl.

Kudlík se na místě odvolal

Urbanová tehdy u soudu odmítla i tvrzení Kudlíka i Čunka, že dopoledne její někdejší šéf odjel na společné jednání vlády a krajských radních do Zlína. Kvůli tomu minulý týden vypovídali jako svědci i expremiér Miloš Zeman a nynější předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Nové informace, které by jednoznačně vyvrátily možnost, že mohl Čunek převzít půl miliónu korun do případu, nevnesli. Další svědci však u soudu Čunkovu účast ve Zlíně potvrdili.

"Vinen se necítím, a proto jsem se na místě odvolal,“ reagoval na verdikt olomouckého okresního soudu Kudlík. Samotný rozsudek vyslechl v klidu, s kamennou tváří. Státní zástupce Jaroslav Rašendorefer si lhůtu pro odvolání ponechal. "Soud akceptoval náš návrh, a tak jsem spokojen,“ řekl však Právu Rašendorefer.

Kvůli křivému svědectví byl dříve stíhán také tehdejší vsetínský tajemník a současný náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj Milan Půček, jeho trestní stíhání ale žalobce loni zastavil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám