Hlavní obsah

Zloději kreditek na internetu vydělají ročně 100 miliard korun

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Podvodníci specializující se na krádeže údajů o kreditních kartách si ročně přijdou až na pět miliard dolarů (téměř 100 miliard korun). Vyplývá to z průzkumu interaktivního světa firmou Symantec, o němž informovala britská stanice BBC.

Článek

Společnost k částce dospěla znásobením průměrné ceny za data z karty, tedy 350 dolarů, počtem karet, které byly v uplynulém roce na internetu na prodej.

Zpráva také zmiňuje, že pokud se zlodějům podařilo prodat i údaje ke všem bankovním účtům, k nimž je ukradli, přilepšili by si o další 1,7 miliardy dolarů (zhruba 34 miliard korun).

Zatímco čísla kreditních karet tvořila v uplynulém roce na internetu 31 procent prodejní nabídky ukradených dat, podrobnosti o účtech tvořily 20 procent.

Symantec ovšem dodává, že spousta karet, které byly na internetu na prodej, byla neplatná či zablokovaná a stejně tomu je i v případě účtů.

Údaje ovšem naznačují rozměr tohoto segmentu černé ekonomiky, jenž je velmi oblíbený, dodává zpráva s tím, že metody podvodníků jsou často velmi důmyslné s použitím nejmodernějších technologií a prostředků zaručujících jistotu a anonymitu na internetu. Nejlépe organizované se podle firmy zdají být ruské a východoevropské syndikáty podvodníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám