Hlavní obsah

VIDEO: Na Karvinsku a Havířovsku se otřásla země, dva mrtví

– BOHUMÍN/ORLOVÁ • Aktualizováno
Právo, Novinky, rei, plk

Oblast kolem Karviné, Bohumína, Orlové a Havířova postihly krátce před sobotní půlnocí otřesy země. Podle očitých svědků trvaly v některých místech až půl minuty. Otřesy měly podle informací Práva sílu 3,5 stupně Richterovy škály. Dva lidé zemřeli.

Článek

Mluvčí mateřské společnosti firmy OKD Vladimír Bystrov potvrdil, že oběťmi jsou dva horníci z Dolu Karviná. Další tři lidé utrpěli lehká zranění. Otřes nastal v porubu lokality Doubrava, v hloubce 710 metrů pod povrchem.

„V době události pracovalo v předmětné oblasti 21 pracovníků. Účinky otřesu se projevily zejména na přístupových chodbách porubu. Na místo ihned vyrazili pracovníci báňské záchranné služby, kteří poskytli zraněným první ošetření, vyvedli horníky z ohrožené oblasti a přijali nezbytné kroky k zajištění bezpečnosti v místě neštěstí,“ uvedl mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Dva polští horníci ve věku 39 a 46 let otřes i přes veškerou snahu záchranářů nepřežili. „Hluboce litujeme každého ztraceného lidského života a upřímně soucítíme s rodinami a blízkými mrtvých horníků,” řekl k události Klaus-Dieter Beck, generální ředitel a předseda představenstva OKD. „Bezpečnost je v naší společnosti za všech okolností na prvním místě, pracujeme však v náročných podmínkách pod zemí a přírodní vlivy nelze vždy stoprocentně předvídat," dodal.

Citelný důlní otřes

„Třásly se skříně, postel i ostatní nábytek. Otřes byl opravdu silný, byl cítit po celém domě,“ napsala Novinkám čtenářka z Orlové. Další čtenář upřesnil, že zemětřesení zaznamenal kolem 23:20.

Silný otřes pocítili ve stejnou dobu i v centru Bohumína. „Otřes se projevoval v konstrukci budovy panelového domu, pohyboval se nábytek, třásly sklenice, květináče a knihy. Velmi intenzivní byl pohyb v podlahových konstrukcích,“ uvedl pro Novinky svědek.

Podobně situaci popsala čtenářka z centra Havířova. "Praskalo v okenních rámech a celý šestipatrový dům se kymácel," uvedla.

Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu připomněl, že otřes byl jen o malinko slabší než ten, který postihl Ostravsko 13. června 2002. „Pokud si vzpomínám, tehdy tam byla nějaká zranění.“ Slabé otřesy pocítili v sobotu i lidé v Ostravě.

Zemětřesení zaznamenali v říjnu opakovaně také na Chebsku. To nejintenzivnější mělo sílu přes čtyři stupně Richtera.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám