Hlavní obsah

Le Figaro vyretušoval ministryni z ruky prsten osázený diamanty

Právo, nek
PAŘÍŽ

Francouzský renomovaný deník Le Figaro se rozhodl svérázně vylepšit dojem, který měl u čtenářů zanechat jeho obsáhlý středeční rozhovor s ministryní spravedlnosti Rachidou Datiovou. Redakce jí na doprovodné fotografii z levé ruky vyretušovala drahý prsten z bílého zlata osázený diamanty v hodnotě 15 600 eur (téměř 400 tisíc Kč), tedy celoroční minimální mzdy.

Článek

O úpravě snímku informovala další francouzská média, přičemž týdeník L´Express ve své internetové verzi zveřejnil retušovanou fotku i její originál.

Šéfka fotoreportérů z Le Figaro Deborah Altmanová vše přiznala, když řekla, že se rozhodovalo ve spěchu a že redakce "nechtěla, aby prsten vyvolal nějakou polemiku“. Interview se totiž týkalo i vážného konfliktu, který má ministryně už delší dobu s představiteli justice.

Počin redakce Le Figaro je dalším případem ve Francii, kdy byl snímek politika upraven ve prospěch člena vlády. Loni v létě týdeník Paris Match vylepšil figuru přímo prezidentu Nicolasi Sarkozymu na snímku z dovolené v USA, když mu vymazal "pneumatiku“ kolem pasu.

Le Figaro je list konzervativního zaměření a na Sarkozyho politiku pohlíží se sympatiemi. Majitel Paris Match je zase prezidentovým osobním přítelem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám