Hlavní obsah

V Rusku zmizel ze dne na den 200 let starý kostel

Novinky, jky
KOMAROVO

V ruské vesnici Komarovo se stal zázrak. Aspoň si to tedy myslel tamější farář. Když přišel na místo, kde stál 200 let Kostel Kristova zmrtvýchvstání, našel tam pouze základy a nepatrné fragmenty zdí. Kostel postavený v roce 1809 sice už nebyl využívaný, místní obyvatele ale jeho zmizení stejně šokovalo.

Foto: Profimedia.cz

Podobné kostely v Rusku prý velmi často nenávratně mizí. Ilustrační foto

Článek

Bizarní krádež, při které neznámí zloději rozebrali celý kostel cihlu po cihle a veškerý materiál odvezli na neznámé místo se odehrála již v říjnu. Teprve nyní se však tato kuriózní krádež provalila i mimo ruské hranice. Informoval o tom britský deník Daily Telegraph.

"Okamžitě jsme dopisem informovali místní vyšetřovatele. Věříme, že vyšetřování ukáže, kdo tohle celé spáchal," řekl mluvčí místní ruské pravoslavné církve otec Vitalij.

Kostel se nacházel v poněkud izolované a odlehlé oblasti, a tak je prý možné, že lidé jeho zmizení ihned nezaregistrovali. Do kostela prý chodili pouze čas od času duchovní, obyčejní lidé už dlouhá léta ne.

V kostele chtěli obnovit bohoslužby

Když duchovní před několika měsíci zkoumali, zda je dvoupatrový kostel v dobrém stavu, došli k tomu, že po menších úpravách by byl ve výborném stavu.

Vesnice Komarovo se nachází v regionu Ivanovo na severovýchod od Moskvy. Kněží uvažovali, že by mohli v kostele obnovit bohoslužby, k tomu už ale nyní nedojde.

"Není to ojedinělý případ. V mnoha vesnicích ve středním Rusku jsou historické budovy rozkrádány a lidé tak přichází o obrovské kulturní dědictví," dodal rozhořčený otec Vitalij.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám