Hlavní obsah

Mexičtí vědci vyrobili diamanty z tequily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MEXICO CITY

Z mexických vědců by měl radost Rudolf II., jak ho Češi znají z filmu Císařův pekař, v němž se různí šarlatáni snažili uvařit či jinak vyrobit zlato. Experti z Mexické národní autonomní univerzity totiž vyrobili ještě cennější diamanty z lahve tequily. Nejtvrdší nerost se však získává v tak malých rozměrech, že jej nelze použít ve šperkařství, ale spíš v průmyslu.

Článek

"Mohly by být použity k detekci radiace, k řezacím nástrojům a především jako náhrada silikonů u počítačových čipů,“ věří Miguel Apatiga, jeden ze tří vědců týmu, který tequilu v blyštivé kamínky proměnil.

Vědci zjistili, že když je zahřátá pára z tequily blanco deponována na nerezovou ocelovou bázi, může za určitých fyzikálních podmínek tvořit diamantové krystaly. Tým přišel na metodu zcela náhodou po třináctiletém výzkumu s umělými diamantovými krystaly. Později se jim podařilo vytvořit krystaly diamantu z roztoku tvořeného 40 procenty etanolu a 60 procenty vody.

"Jednoho dne jsem šel do univerzitního kampusu na nákup a odnesl si láhev levné tequily. Použil jsem ji za stejných podmínek v testu s etanolem a vodou a získal stejný výsledek,“ citoval britský Daily Telegraf Apatigu.

"Bylo by velmi těžké získat diamanty pro prsten… Je ale pravda, že skutečnost, že je to vyrobeno z tequily, tomu dodává jisté kouzlo. Je to mexický výrobek a mexičtí vědci vyvinuli tu metodu,“ dodal Apatiga.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám