Hlavní obsah

Hvězda z Fridy zazpívá v Akropoli

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pražském Paláci Akropolis vystoupí ve čtvrtek mexická zpěvačka Lila Downs, kterou Češi znají především z filmu Frida, k němuž složila hudbu a kde se také objevila po boku Salmy Hayekové. Hrála však i v Saurově snímku Fados a je držitelkou ceny Latin Grammy za album Una Sangre.

Článek

Poloviční Indiánka a poloviční Američanka ve své tvorbě míchá řadu hudebních stylů, vychází z mexických tradic venkovského ranchera a mariachi, na album Shake Away však klidně zařadila i Black Magic Woman známou dobře od Santany. A vedle břeskných dechů se v jejích písních objevuj i akordeon jak vystřižený z francouzských šansonů nebo řízná elektrická kytara. mexickou hudbu s dalšími žánry.

Díky svému smíšenému původu jí nedělá potíže přecházet ze španělštiny do jazyka Mixtéků i do angličtiny, takže se snáze mohla prosadit v globalizovaném světě.

Lila Downs však není žádná nablýskaná hvězdička, kterou by lidi znali z telenovel a s reálným světem neměla nic společného. Zpívá o skutečném, světě a si servítky. Její nejstarší písně byly o ilegálních imigrantech, kteří zahynuli při pokusu dostat se přes mexicko-americkou hranic.

Reklama

Výběr článků

Načítám