Hlavní obsah

Co dělat, aby vánoční stromek v květináči skutečně přežil

Příčí se vám ozdobit si na Vánoce umělý stromeček, ale zároveň je vám smutno, když v lednu vyhazujete uschlé koště, které zbylo z té krásně zelené jedličky, kterou jste jen před pár týdny kupovali? Tomuto splínu a také každoroční tlačenici u stánků s vánočními stromky se do budoucna můžete vyhnout, koupíte - li si letos stromek v květináči. Tedy za předpokladu, že se vám ho podaří udržet při životě.

Článek

Vánoční stromky v nádobách jsou podle prodejců trendem letošních Vánoc. Čím dál tím víc lidí si přeje, aby zelenáč Vánoce přežil a chystají se ho po svátcích vysadit na zahradě. Neznají - li však správný postup, nejspíš se stromek nedožije ani jara.

Zajistit, aby vánoční stromek vydržel nejen přes letošní svátky, ale přežil i těch několik příštích je podle odborníků sice složité, ale ne nemožné. "Je nutné si uvědomit, že stromek má o Vánocích období spánku a je velmi citlivý na jakoukoliv manipulaci. Zejména náhlé zvýšení teploty může způsobit, že se předčasně probudí a venku pak zmrzne," varuje zahradní architekt Ing. Jakub Víšek.

Živý vánoční stromek, který chcete mít doma několik sezón tedy nedoporučuje kupovat v obchodě, kde stromky skladují ve vytopeném prostoru, ale tam, kde je mají venku.

Podle Víška je hlavně důležité kupovat vánoční rostlinu v květináči s dostatečným předstihem, protože je nutné ji ještě před nazdobením postupně aklimatizovat. A to trvá nejméně dva týdny.

Jak postupovat, aby vánoční stromek vydržel
1. Zhruba deset až patnáct dní před svátky dejte stromek do chladnějšího prostoru v domě, např. do světlého sklepa nebo na balkón, kde by měla být teplota asi mezi třemi až osmi stupni Celsia.
2. Plus mínus po týdnu nádobu se stromkem přemístěte do o něco teplejší místnosti, například na chodbu, kde by mělo být něco kolem 15 až 18 stupňů Celsia.
3. Do místnosti, kde bude nastrojený stromek stát ho přesuňte až co nejpozději. Při pokojové teplotě (20 - 22 stupňů Celsia) v ní může zůstat maximálně pět dní.
4. Důležitá je zálivka - dávejte pozor, aby stromek nestál ve vodě, ale zároveň také nevyschl.
5. Při návratu stromku na zahradu použijte opět aklimatizační postup v opačném pořadí (chodba - sklep - zahrada).
6. Stromek zakopejte i s nádobou na zahradě na místě, které není během léta vystaveno prudkému slunci a během roku pravidelně zalévejte.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám