Hlavní obsah

VIDEO: Nové značky na D1 budou nakonec platit jen v mrazu a chumelenici

Právo, Jiří Novotný

Na dálnici D1 v úseku mezi Humpolcem a Jihlavou sice silničáři rozmísťují nové dopravní značky Zimní výbava, platit ale zatím nebudou. Ministerstvo dopravy se ve čtvrtek rozhodlo je zneplatnit buď zakrytím, nebo otočením. Po celé nejzatíženější české dálnici lze tedy nadále jezdit i na letních pneumatikách.

Foto: Jiří Jíra, Právo

Článek

„Značky Zimní výbava začnou na D1 platit až v případě, že začne hustě sněžit nebo když venkovní teplota klesne na méně než pět stupňů pod nulou,“ řekl ve čtvrtek Právu mluvčí MD Karel Hanzelka.

V krátké době je to podruhé, co ministerstvo dopravy mění svůj názor na fungování nové značky. Nejprve ubezpečovalo, že na dálnicích značky Zimní výbava letos vůbec nebudou

foto: Právo/Jiří jíra

Koncem října se náhle rozhodlo je na D 1 mezi Humpolcem a Jihlavou rozmístit s tím, že při teplé zimě jejich platnost silničáři přeruší přeškrtnutím oranžovými nalepovacími reflexními páskami.

A teď MD opět koketuje s myšlenkou umístit pod značky Zimní výbava na D 1 dodatkové tabulky s nápisem Platí jen při teplotách pod minus 5 stupňů Celsia, což v minulém týdnu zavrhlo.

„Jestli tam bude ta dodatková tabulka nebo se značky budou při teplotách nad minus pět stupňů operativně překrývat či přeškrtávat nalepovacími páskami, rozhodneme 11. listopadu, kdy se opět sejde hlavní štáb zimní údržby,“ prohlásil včera Hanzelka.

Řidiči se tedy musí obrnit trpělivostí a vyčkat, k čemu definitivně MD dospěje. Pro ty, kteří své auto na zimu nepřezuli, je dobrou zprávou, že na D 1 jim za to pokuty zatím nehrozí. Na rozdíl od některých komunikací nižších tříd, kde už jejich správci značky Zimní výbava rozmístili a nezneplatnili.

Tak je tomu zejména ve výše položených oblastech Pardubického, Olomouckého a Libereckého kraje.

Úplný seznam zatím neexistuje

Kde všude už značky Zimní výbava v Česku jsou, nelze přes sliby ministerstva dopravy zjistit. Od 30. října nebyl aktualizován ani seznam těchto úseků na webu Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). Řidičům je tak téměř k ničemu

Na otázku, proč potřebné informace chybějí, odpověděl Hanzelka: „Dát dohromady ucelený seznam je složité. Umísťování značek Zimní výbava na silnicích první, druhé a třetí třídy i na místních komunikacích je totiž plně v pravomoci příslušných vlastníků, tedy krajů, městských a obecních úřadů. MD rozhoduje jenom o dálnicích a rychlostních silnicích.“

Hanzelka tvrdí, že motoristé se úplného seznamu nakonec dočkají. Na dotaz, kde bude seznam zveřejněn, mluvčí sdělil: „Budeme nadále spolupracovat s Ředitelstvím silnic a dálnic, aby se na adrese www. rsd.cz objevily nejen úseky se značkou Zimní výbava, které ŘSD spravuje, ale i silnice nižších tříd.“

Na modré značce Zimní výbava je zobrazen automobil a pod ním symbol sněhové vločky. Pokud není dodatkovou tabulkou stanoveno jinak, platí tato značka od 1. listopadu až do 30. dubna. Řidičům osobních i nákladních motorových vozidel, která mají nejméně čtyři kola, značka přikazuje pokračovat v jízdě jen se zimními pneumatikami. V případě, že silnici pokrývá souvislá sněhová vrstva, však stačí na letní gumy navléci řetězy.

Když policisté řidiče přistihnou, že povinnosti vyplývající ze značky Zimní výbava porušil, hrozí mu jeden trestný bod v rámci bodového systému a bloková pokuta až 2000 korun. „Policisté to však mohou řešit i pouhou domluvou,“ ujistil Hanzelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám