Hlavní obsah

Obama si vybírá tým, zatím má kandidáta na šéfa kanceláře

Novinky, BBC, nka
WASHINGTON

Nově zvolený americký prezident Barack Obama si začal vybírat svůj tým. Šéfem kanceláře prezidenta se zřejmě stane demokratický poslanec Rahm Emanuel, padla také jména možných ministrů obrany a financí. S odvoláním na zdroj v řadách demokratů to napsal deník The Washington Post.

Foto: John Gress, Reuters

Barack Obama s demokratickým poslancem Rahmem Emanuelem na volebním mítinku v Chicagu

Článek

Obama prý již Emanuelovi místo nabídl, ten ale nabídku ještě nepřijal. Emanuel, který je bývalým poradcem prezidenta Clintona, je za favorita na tuto funkci považován již delší dobu. V průběhu své kariéry v demokratické straně získal pověst schopného taktika. Patří ale také k jejím nejkonfliktnějším členům, pro své postupy si vysloužil přezdívku "Rahmbo". Jeho zvolením podle analytiků Obama dává členům Kongresu najevo, že má sice zájem o spolupráci, rozhodně jim ale nehodlá ustupovat.

Na veřejnost už pronikla i informace o ministerských kandidátech. Mezi možné kandidáty na post ministra financí patří hlava tohoto resortu za Clintonovy administrativy Larry Summers nebo Timothy Geithner, současný předseda americké centrální banky. Spekuluje se také, že v čele ministerstva obrany zůstane jeho dosavadní šéf Robert Gates.

Definitivně si Obama vybral spolupracovníky, kteří mu pomohou připravit se do inaugurace na plynulé převzetí moci. Vedoucím takzvaného "přechodného týmu“ bude John Podesta, který ve funkci šéfa prezidentské kanceláře sloužil za Billa Clintona. Ve vedení bude také dosavadní Obamova volební poradkyně Valerie Jarrettová a jeho spolupracovník ze senátu Pete Rouse.

Obama si nové spolupracovníky musí vybrat do 20.ledna, kdy bude formálně uveden do funkce. Proces přechodu má pevná pravidla, která Kongres stanovil ve zvláštním zákonu schváleném v roce 2000.

:. Amerika po volbách. Zdroj: TV Prima

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám