Hlavní obsah

Na obranu Rádia Wave vzniká petice i coververze Swastika Eyes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně dvě petice, jeden otevřený dopis, chystaný koncert v klubu Roxy a webové stránky na podporu alternativní kultury či coververze písně Swastika Eyes s nasamplovaným projevem programového ředitele ČRo Richarda Medka a předsedy Rady ČRo Jiřího Floriana. To je zatím výsledek aktivit lidí, kterým se nelíbí nedávné výroky Medka a Floriana k alternativně pojaté stanici veřejnoprávního rozhlasu pro mladé posluchače Radio Wave. Za Radiem Wave stojí i odborná hudební veřejnost.

Článek

Podle některých členů rady Radio Wave mimo jiné hrubě pochybilo, když se ve vysílání rádia objevila píseň britské kapely Primal Scream s názvem Swastika Eyes, neboť tím podle nich propagovalo fašismus. Medek poté v obecném hodnocení stanice uvedl, že "menšinová alternativní skupina posluchačů není budoucností českého národa." Později se za výrok omluvil, výzvu k odstoupení z funkce ale odmítl.

"Nařčení ČRo 4 - Radia Wave z propagace fašismu pokládáme za zoufalé až trapné. Vyjádření Rady ČRo v souvislosti s písní Swastika Eyes od skupiny Primal Scream je důkazem neznalosti a neověřených informací," sdělil šéfredaktor časopisu Xstream magazine Robin Čumpelík.

Vydavatel časopisu přitom má podle něj s ČRo podepsanou deklaraci o spolupráci. "Na základě těchto událostí a do jejich vyřešení jsme nuceni ukončit smluvní vztahy a spolupráci na pořadu Ride Zone či veškerou další spolupráci s Českým rozhlasem, nejméně do doby než-li se objasní veškerá pochybení v souvislosti se stanicí ČRo 4 - Radia Wave," uvedl Čumpelík.

Jednu z petic sepsal hudební publicista Petr Vizina z Hospodářských novin, v níž vyzval předsedu rady, aby kvůli svým výrokům rezignoval na funkci. "Mám obavy, že se nyní více diskutuje o Radiu Wave. Pro mě byl ale důvod sepsání petice způsob práce rozhlasové rady," řekl Vizina.

Podle textu petice je pochopitelné, že každý z členů rady nemůže být úzce orientovaným odborníkem na soudobou kulturu. "Posudky ke zmíněným výtkám, jež vypracoval analytik Rady ČRo, inženýr Vogl, ale vykazují absenci znalostí na úrovni kurikula druhého stupně současného základního vzdělání," uvedl Vizina.

Obvinění je nesmyslné, skupina je známá levicovostí  

Podle odborníků jsou Primal Scream levicově orientovaní a jejich text Swastika Eyes má naopak na nebezpečí fašismu upozornit, nikoli fašismus propagovat. Píseň v minulosti hrála i britská veřejnoprávní stanice BBC. Na internetu již začaly kolovat coververze písně Swastika Eyes, například ta na adrese sporto.krasnej.net/se.mp3. Součástí této coververze je i Florianův výrok: "Jestliže tady už narážíme na problémy hákových křížů a podobný věci, tak tady končí veškerá trpělivost".

Další petici chystá textařka Marie Čtveráčková se svými kolegy. Její oficiální text hodlají zveřejnit 11. listopadu na koncertě v pražském klubu Roxy. Chystají i webové stránky s názvem www.nejsembudoucnostnaroda.cz a www.nechciradu.cz. "Jedná se hlavně o protest proti způsobu jednání rady než o přímou podporu Radia Wave, a o to, aby rada věděla, že jejich jednání někdo sleduje," řekla Čtveráčková.

Radia Wave se zastaly i konkurenční soukromá alternativně laděná stanice Radio 1 a další média. "Že se předseda rady Jiří Florian a radní Antonín Zelenka spoléhají na neověřený překlad a neodborný názor k písni Swastika Eyes od skupiny Primal Scream a naprosto mylně z toho vyvozují fašistické tendence této skupiny, je smutné a nekompetentní," uvedl v prohlášení ředitel stanice Radio 1 Saša Michailidis.

Mluvčí a místopředsedkyně rady Dana Jaklová v reakci na kritiku uvedla, že rada k Radiu Wave nepřijala žádné usnesení a není tak pravdou, že by rada nařkla Radio Wave z fašismu. Diskuse, během které výroky Medka, Floriana a dalších zazněly, byla podle ní otevřenou a demokratickou výměnu názorů v rámci pravidelného hodnocení vysílání stanic ČRo v měsíci září.

"Hlavním výsledkem této debaty byla shoda členů Rady ČRo s programovým ředitelem ČRo (Medkem) na tom, že program stanice ČRo Radio Wave je třeba analyzovat a následně pro něj stanovit jasnou koncepci tak, aby odpovídala úkolům veřejné služby, které stanovuje zákon o Českém rozhlase," uvedla v prohlášení Jaklová. Závěrem se důrazně jménem rady ohradila proti tomu, že za cíl výzvy a petice byl zvolen předseda Florian, který je takto "nevybíravě, ale hlavně neoprávněně napadán".

Reklama

Výběr článků

Načítám