Hlavní obsah

V Izraeli se uskuteční předčasné volby

JERUZALÉM

V Izraeli se budou konat předčasné volby. Jednání izraelského prezidenta s Šimona Perese neotevřela šanci pro sestavení koaliční vlády. V pondělí to oznámil poslancům v Knesetu. Poslanci tak nyní mají tři týdny na to, aby svým rozhodnutím Kneset rozpustili a ohlásili datum konání voleb. Ty by se podle očekávání měly konat v lednu či v únoru příštího roku.

Článek

Izrael směřoval k předčasným volbám od druhé poloviny minulého týdne, když ortodoxní strana Šas oznámila, že nebude ve vládě vedené Cipi Livniovou. Livniová v neděli Peresovi oznámila, že se jí nepodaří sestavit koaliční vládu. Vyslovila se pro konání předčasných voleb. Po jednání s ní Peres uvedl, že předčasné volby nejsou žádnou tragédií,

O zformování nové vlády se Cipi Livniová pokoušela více něž měsíc. Po rozhodnutí strany Šas vystoupit dosavadní vládní koalice, ale její šance poklesly.

Podle izraelského volebního zákona se nyní sice mohou o zformování nového kabinetu pokusit i sami poslanci, vzhledem k tomu, jak až dosud koaliční jednání probíhala, se to ale jeví jako velice nepravděpodobné. Po rozhodnutí o rozpuštění parlamentu musí volby následovat nejpozději do tří měsíců. Nejzazším termínem je 10. únor příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael směřuje k předčasným volbám

Zastupující izraelská premiérka Cipi Livniová v neděli vyzvala prezidenta Šimona Perese k vypsání předčasných voleb. Peres uvedl, že předčasné volby nejsou...

Výběr článků

Načítám