Hlavní obsah

Skokan šokoval ODS: chce referendum k radaru

Právo, ada, nig, dan, gö

Referendum k výstavbě amerického radaru v Brdech? Donedávna v ODS absolutní tabu. Petr Skokan, liberecký hejtman a kandidát na senátora za ODS jej ale prolomil. A spolustraníky tak šokoval, když se v párek vyjádřil pro referendum k radaru.

Článek

„Co se týká referenda o radaru, já bych byl pro to, aby se referendum o radaru udělalo,“ uvedl v Radiožurnálu.

Zatím všichni politici ODS na otázky týkající se plebiscitu k radaru jednotně odpovídali, že o daních, trestu smrti a národní bezpečnosti se referenda nedělají. Navíc všelidové hlasování chtějí komunisté a socialisté.

Jeden z vrcholných politiků ODS považuje Skokanův názor za scestný, ale pochopitelný ve všeobecném pomatení. „Zbláznil se Klaus, zbláznil se Topolánek, zbláznil se Bém i Bendl a samozřejmě se zbláznil Skokan, když prohlásí, že chce referendum o radaru,“ řekl Právu.

O radaru asi ve středu, výsledek je nejistý

O dvou smlouvách týkajících se radarové základny v ČR by se mohlo hlasovat už nadcházející středu. Podle kuloárových informací to chce navrhnout premiér Mirek Topolánek (ODS) poté, co si vládní strany přepočítají, kolik poslanců pro a proti radaru se po svátcích dostaví do Sněmovny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mezinárodní smlouva může být zamítnuta již v prvním čtení, což by mohlo pro koalici už ve středu znamenat stop radaru. O zamítnutí, které opoziční strany zcela určitě navrhnou, se totiž bude rozhodovat pouhou většinou přítomných. Opozice má 96 hlasů z 200.

Podle šéfa zahraničního výboru Jana Hamáčka (ČSSD), budou soc. dem. ve středu v plném počtu přítomni. Jak potvrdily Právu, budou v sále také obě zelené rebelky Olga Zubová a Věra Jakubková a hlasovat chtějí pro zamítnutí smluv.

Pohanka se poradí se Zemanem

Lidovec Ludvík Hovorka, jehož hlasem si také nemůže být koalice jistá, v pátek Právu řekl: „Mám řadu výhrad, které nebyly rozptýleny.“ Nechtěl však sdělit, zda podpoří návrh na zamítnutí. S ním by už mohlo být 99 hlasů proti. Neví se, jak se zachovají dva přeběhlíci Michal Pohanka a Miloš Melčák, kteří dosud drží vládu. Přinejmenším Pohanka se ale podle svých dřívějších slov radí s expremiérem Milošem Zemanem, který je proti radaru.

Aby se opozici podařilo hned v prvním kole prosadit zamítnutí smluv, musela by na svou stranu získat minimálně jednoho z těchto dvou přeběhlíků. To ovšem za předpokladu, že bude chybět další z bývalých soc. dem. Evžen Snítilý, který byl omluven celý tento týden pro nemoc.

Kdyby svou absencí snížil účast na 199, musela by opozice sehnat pro nadpoloviční většinu (tedy 100 hlasů) ještě jednoho poslance. Toto vše by platilo, pokud by ČSSD a KSČM hlasovala jako jeden muž proti radaru. U posledního z bývalých soc. dem. Petra Wolfa se předpokládá podpora radaru.

U základny USA se vládní koalice může spolehnout na tři rebely ODS Vlastimila Tlustého, Juraje Ranince a Jana Schwippela. Nejistý je hlas zeleného ministra školství Ondřeje Lišky. Ten podle dostupných informací v prvním kole pro zamítnutí smluv hlasovat nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám