Hlavní obsah

Šéf Inspekce ministra vnitra odchází do civilu

Právo, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ředitel Inspekce ministra vnitra (IMV) Zdeněk Pelc se chystá ke konci roku odejít do civilu. Informaci, kterou přinesla MF Dnes, potvrdila bez dalších podrobností mluvčí inspekce Martina Lídlová. Podle informací Práva souvisí Pelcovo rozhodnutí s osobními neshodami s šéfem resortu vnitra Ivanem Langerem (ODS).

Foto: MMS / Josef Koukal, Právo

Šéf Inspekce ministra vnitra Zdeněk Pelc a mluvčí inspekce Martina Lídlová (archivní snímek).

Článek

Ten se nicméně podle své mluvčí Jany Malíkové chce s Pelcem ještě sejít a pokusit se odcházejícího šéfa inspekce přemluvit k další spolupráci. Do funkce Pelce jmenoval právě Langer krátce po svém nástupu do čela ministerstva v roce 2006. Už předtím však Pelc inspekci jednou řídil, a to v letech 1997 až 1998.

Inspekce ministra vnitra odhaluje trestnou činnost policistů. V budoucnu se má v rámci policejní reformy přeměnit na inspekci policie. Jejího ředitele už nebude jmenovat ministr vnitra, ale vláda, a pravomoci inspekce se nově rozšíří i na vyšetřování civilních zaměstnanců policie.

Později by se tato instituce měla proměnit na generální inspekci bezpečnostních sborů, jež bude vyšetřovat i prohřešky vězeňské služby a celní správy a bude zcela nezávislá na ministerstvu vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám