Hlavní obsah

O víkendu se mírně oteplí, potom už se přihlásí zima

Česko se v pátek probudilo do mrazivého rána, teploty v Čechách klesly až k minus třem stupňům, na Moravě se pohybovaly kolem nuly. O víkendu meteorologové očekávají mírné oteplení, po kterém však příští týden dorazí další příliv studeného vzduchu od severozápadu. Sněžit už nebude jen v nejvyšších horských polohách, na což by měli být připraveni zejména řidiči.

Foto: ČTK

Článek

Řidiče, kteří ráno vyjížděli autem do práce, překvapila namrzlá okna a někteří se marně sháněli po škrabce, případně rovnou použili k odstranění námrazy kreditní karty nebo CD nosiče. Velmi nízké teploty navíc ráno doprovázela místy mrznoucí mlha.

"Máme před sebou inverzní den,“ řekla Novinkám v pátek ráno Dagmar Honsová z Meteopressu. "V 1000 metrech bude polojasno až skoro jasno s teplotou kolem osmi stupňů, v místech s nízkou inverzní oblačností teploty vystoupí maximálně na šest. Tam, kde se oblačnost protrhá, čekáme maxima mezi osmi až 12 stupni,“ doplnila Honsová.

O víkendu se mírně oteplí, pozor na rozptylové podmínky

"Víkend bude polojasný až oblačný. Ráno se budou tvořit mlhy nebo nízká oblačnost, která by se měla na většině území rozpouštět,“ přiblížila Honsová charakter počasí během nadcházejících volných dnů. "Ranní teploty klesnou na čtyři stupně až nulu, odpoledne se budou pohybovat mezi 10 - 14 stupni,“ upřesnila.

Upozornila, že nejen ráno, ale po celý den se očekávají místy zhoršené rozptylové podmínky. "Koncentrace prachových částic bude překračovat limity, pozor by si měli dát hlavně děti a senioři,“ upozornila Honsová.

Po neděli přijde další ochlazení, řidiči by měli přezout

Z neděle na pondělí přijde studená fronta. Po ní do Česka pronikne další chladný vzduch od severozápadu. Na počátku příštího týdne tak budou ranní teploty klesat až k minus třem stupňům, přes den vystoupí na šest až 11.

"Bude oblačno až zataženo, na horách se sněžením. Sněžit bude i ve vyšších polohách, obezřetní by měli být řidiči už třeba na Vysočině,“ upozornila Honsová motoristy, kteří by si podle ní měli dát pozor i na mrznoucí mlhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám