Hlavní obsah

VIDEO: Chorvatští rowdies se po zápase rezešli, asi stovka se vydala do centra

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, jfk, alt, vm, rav, Lukáš Táborský

Asi 600 fanoušků chorvatského Dinama Záhřeb přihlíželo na Letné zápasu se Spartou Praha. Mnohdy hajlující Chorvaté se odpoledne poprali v centru města s policisty. Těžkooděnci je doprovodili na stadión. 45 minut po skončení zápasu je ze stadiónu vyvedli. Po remíze, která do dalšího kola poháru UEFA pouští Chorvaty, se stále očekávají potyčky.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Hajlující fanoušci chorvatského Dinama Záhřeb v Praze

Článek

Chorvatští rowdies se po opuštění stadiónu rozešli do různých směrů, asi stovka se však vydala do centra Prahy ze zastávky tramvaje Letná.

Chorvaté, z nichž mnozí měli často zdviženou pravici, se odpoledne na Letnou vydali ze Staroměstského náměstí. Před 18. hodinou tam došlo ke rvačce s policisty. Podle očitých svědků byli tři až čtyři fanoušci zraněni. Vzduchem létaly lahve. Cizinci policisty napadli a jednoho z nich pořezali střepy.

Policisté zadrželi 100 lidí a některé předvedli na služebnu. Podle svědků policie uzavřela páskami prostor u radnice, kde skupinu chorvatských fanoušků zadržovala. V okolí stály také policejní antony.

"Fanoušci začali těsně před odchodem na stadión policisty napadat a jednoho poranili skleněnými střepy. Vyšetřovatel zjistí, kteří v fanoušků byli nejagresivnější a předvede je na služebnu cizincecké policie," řekla Novinkám pražská policejní mluvčí Iva Knolová. Dva další lidé byli během incidentu poškrábaní.

Hajlující fanoušci chorvatského Dinama Záhřeb v Prazefoto: Právo/Lukáš Táborský

Čas před zápasem většina Chorvatů využila k povyražení v restauracích. Několik chorvatských fandů se porvalo v pasáži Myslbek, jeden člověk zůstal ležet v krvi na zemi s poraněnou hlavou, záchranka jej odvezla do nemocnice.

BEZ KOMENTÁŘE: Zraněný chorvatský fanoušek v centru Prahy

Policie doprovází fanoušky Dinama Záhřeb na stadión (TV Prima).

Na utkání zakoupili Chorvaté 1100 lístků. Mezi přítomnými je i tvrdé jádro, takzvaní Bad Blue Boys.

Fanoušci se začali seskupovat několik hodin před zápasem.foto: Právo/Lukáš Táborský

Chorvatští fanoušci dělali v Praze problémy už v noci na čtvrtek. Centrem jich pochodovalo asi 200. Policie proti nim zasáhla, fanoušci házeli zápalné láhve a dlažební kostky. Jeden policista byl zraněn, když ho ho jeden fanoušek uhodil železnou tyčí do ramene.

Policisté v noci na čtvrtek zasahovali proti chorvatským fanouškům (TV Prima)

Mnozí chorvatští fanoušci v Praze zcela nepokrytě hajlovali.foto: Právo/Lukáš Táborský

Chorvati se chtějí na odvetném zápase pomstít za to, že fanoušci Sparty měli na ligovém zápase rozvinout portrét Radovana Karadžiče ve chvíli, kdy věděli, že budou hrát z chorvatským klubem. Tak to alespoň tvrdila chorvatská média. Žádný takový portrét ale na zápase nebyl. Chorvatská média použila fotku ze zápasu v Bělehradě, ve kterém český klub nehrál.

Sparťané však podpořili Karadžiče během prvního utkání letošní sezóny fotbalové ligy na Letné. Tam se objevil v kotli sparťanských fanoušků transparent, reagující na zatčení bývalého vůdce bosenských Srbů Karadžiče. Na několik minut ve druhém poločasu zápasu proti Mladé Boleslavi si tak celý stadión mohl přečíst vzkaz podporující také bývalého generála Ratka Mladiče: "Mladić, Karadžić, držte se! Slovany nerozdělíte, smrt EU!"

Ve sparťanském kotli se objevil transparent podporující Karadžiče.foto: Právo/Lukáš Táborský

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám