Hlavní obsah

Sklárna Sklo Bohemia krachuje, lidé už zítra nemusí chodit

Sklárny Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou končí výrobu. Řekli to zaměstnanci po pondělním setkání s vedením firmy. Většině sklářů prý management oznámil, že v úterý nemají chodit do práce. Výpověď v říjnu dostane všech 1250 zaměstnanců. Továrna patří do předlužené skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT).

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Pec na výrobu olovnatého křišťálu ve sklárnách ve Světlé nad Sázavou.

Článek

Skláři opouštěli mítink s vedením firmy se slzami v očích, řada z nich nebyla schopná promluvit. Situace je velmi emotivní. Jen několik zaměstnanců má v úterý přijít do práce, aby zajistili ukončení výroby.

Kvůli klesajícímu odbytu křišťálu zastavil podnik letos v létě na dva měsíce jednu výrobní linku, lidé ale nebyli propouštěni. Koncem minulého týdne již světelští skláři vypustili pece, na něž byla navázána ruční výroba olovnatého křišťálu. Sklárny omezují výrobu od minulého čtvrtka.

BCT patří k desítce největších sklářských firem na světě. Zaměstnává přes 5000 lidí a loni uskutečnila zakázky za více než 5,5 miliardy korun. Největším podnikem skupiny je Crystalex Nový Bor, patří do ní také Sklárny Kavalier Sázava, Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou a Sklárny Bohemia Poděbrady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám