Hlavní obsah

České ekonomice krize nehrozí, řekl Kalousek

Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) vyloučil státní podporu českému finančnímu sektoru v případě ekonomocké krize, jak se tomu děje v USA. Krize přímo neohrozí českou ekonomiku, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce Kalousek.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Odmítl podporu například firmě Krystalex, která se potýká s finančními problémy. "Stát se nebude chovat jako privátní investor," řekl Kalousek. Bylo by to neférové vůči daňovým poplatníkům i konkurenci, dodal.

Podle místopředsedy ČSSD a stínového ministra financí Bohuslava Sobotky problém Krystalexu nesouvisí s finanční krizí. Problém je ve vlastnících firmy. Stát má pomáhat v případě systémových krizí, uvedl Sobotka. Pokud se ukáže regulace amerického finančního trhu jako správná, je třeba hledat nové způsoby určité regulace, aby se nestalo v Česko to co v USA, uvedl Sobotka.

Nadsazený růst české ekonomiky je podle ČSSD jedním z důvodů, proč nepodpoří navrhovaný rozpočet. Kalousek očekává více než čtyřprocentní růst ekonomiky. ČNB navrhuje 3,6 procenta. Kalousek očekává korekci rozpočtu do 10 miliard.

Sobotka kritizoval výdaje pro rozpočet na příští rok, podle svých slo by stavěl rozpočet na nižším růstu.

Kalousek omylem hned dvakrát po sobě oslovil Sobotku jako ministra financí. Poté se opravil, že chtěl říct bývalý ministr, ale s úsměvem dodal, že možná i budoucí. Sobotka byl v ministrem financí v minulém volebním období v koalici ČSSD, KDU-ČSL a Unie Svobody-DEU.

Oba se shodli na vytvoření skupiny pro nastavení pravidel výběru daní. 

Kalousek: Ministerstva možná budou muset škrtat další miliardy

Je pravděpodobné, že vláda bude muset v rozpočtu pro příští rok dále škrtat ve výdajích jednotlivých ministerstev. Další škrty se mohou pohybovat až kolem deseti miliard korun. Stane se tak v případě, pokud příjmy do státního rozpočtu budou kvůli zpomalení hospodářského růstu nižší, než se nyní odhaduje, řekl Kalousek.

"Je ohroženo číslo deficitu, nikoli výše výdajů," řekl ministr. "Očekávám, že to bude do deseti miliard," dodal. Další škrty by se podle něj týkaly hlavně některých provozních výdajů resortů. Jako příklad uvedl pozastavení modernizace informačních sítí. Jasno o nutnosti případných dalších rozpočtových škrtů však podle Kalouska bude až na začátku příštího roku.

Vláda schválila pro příští rok státní rozpočet s deficitem 38,1 miliardy korun. Výdaje státu tak budou 1,152 biliónu korun, příjmy jsou zatím stanoveny ve výši 1,114 biliónu korun.

Letos asi termín pro euro nepadne 

O termínu přijetí eura už letos pravděpodobně vláda nerozhodne, řekl dále Kalousek . Sám by si prý přitom velmi přál, aby o termínu vláda rozhodla příští rok na podzim. Sociální demokracie by termín stanovený na 1. ledna 2013 podpořila, uvedl Sobotka.

"Myslím, že rok 2013 nebo 2014 jsou technicky dobré termíny" řekl Sobotka. "Pokud budeme konzultováni, tak rok 2013 podpoříme," dodal.

Stanovení termínu přijetí eura na 1.1.2013 prosazuje také ministr pro místní rozvoj a šéf KDU-ČSL Jiří Čunek. Podle Kalouska je však k takovému kroku nutná shoda napříč politickým spektrem, která v současnosti chybí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám