Hlavní obsah

VIDEO: Motiv krvavé střelby ve Finsku: nenávist k lidstvu

Novinky, BBC, aš, SkyNews
HELSINKI
Aktualizováno

Motivem masakru ve finské škole, při kterém v úterý Matti Juhani Saari v Kauhajoki zabil devět spolužáků, profesora a pak sebe, byla nenávist k lidem. Uvedl to finský vyšetřovatel s tím, že akci student plánoval šest let. Finsko po tragédii plánuje zpřísnit zákony na držení a použití zbraní. Jen v USA a Jemenu je více zbraní na hlavu v soukromém držení než ve Finsku.

Článek

Finští vyšetřovatelé již prohledali Saariho byt, oznámila finská televize YLE. Jak uvedl Jari Neulaniemi z finského Národního úřadu pro vyšetřování, našli v něm poznámku, že Saari nenáviděl „lidi a celou lidskou rasu“. Podle něj byla jedinou možností řešení situace jeho pistole. Ze zápisků také vyplynulo, že o zabíjení lidí uvažoval od roku 2002.

V úterý svého cíle dosáhl. Během půl hodiny vypálil několik desítek ran, zabil devět svých spolužáků, profesora a pak i sebe. Tři nebo čtyři rány vypálil i na zasahující policisty.

Školník na útěku kličkoval jako zajíc

Saari pálil i po školníkovi Jukkovi Forsbergovi, jemuž dvě studentky sdělily, že se ve škole střílí. „Viděl jsem kluka, který nechal na chodbě velkou černou tašku, vcházel do třídy č. 3 a zavřel za sebou dveře. Podíval jsem se tam oknem a on po mně okamžitě vypálil. Díkybohu mě nezasáhl, pálil na mě, ale já jsem na útěku kličkoval. Běžel jsem o život,“ vypověděl školník agentuře AFP.

Škola ve městě Kauhajoki, v níž ke střelbě došlo.

Den předtím přitom byl Saari na policii, kde ho vyslýchali kvůli tomu, že na internetu zveřejnil násilná videa. Policisté ho však propustili s tím, že nepředstavuje žádnou hrozbu.

"Ty zemřeš příště" - video finského střelce. Zdro: Reuters/Stream

Držení zbraní bude zpřísněno

Finský premiér Matti Vanhanen vyzval ke zpřísnění zákona umožňujícího držet zbraně. Ve Finsku je mohou mít už patnáctiletí.

:.Finský premiér Matti Vanhanen se vyslovil pro zpřísnění držení zbraní.foto: Reuters

V zemi je zaregistrováno 1,6 miliónu střelných zbraní, které drží soukromé osoby. Více už je jich jen v USA a v Jemenu. Finsko má v držení střelných zbraní dlouhou tradici, zejména kvůli oblibě lovu.

Podle Vanhanena by se měla zpřísnit legislativa hned v několika oblastech. Především by se mělo zpřísnit, jaké typy zbraní lze držet v soukromém vlastnictví. „Musíme jednat, jaké zbraně by byly dostupné s licencí,“ uvedl premiér. Zřejmě nebude možné držet automatické zbraně.

Zvýšit by se měla i dolní hranice pro právo držet zbraň z 15 na 18 let a také by se z neloveckých zbraní mělo smět střílet jen na střelnicích.

O změně se uvažovalo už po podobném masakru z listopadu loňského roku v Tuusule, kde zahynulo devět lidí včetně střelce, ale vše zůstalo při starém.

Ve Finsku je 14 procent vražd spácháno střelnou zbraní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám