Hlavní obsah

Americká vláda převzala problémovou AIG a poskytne jí 85 miliard dolarů

Novinky, Wall Street Journal, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americké vláda odvrátila hrozící finanční zmatek, který by způsobil pád obří pojišťovny a zajišťovny AIG. Ta několik dní marně hledala kapitál. Americká centrální banka oznámila, že jí poskytne úvěr 85 miliard dolarů (asi 1,4 biliónu korun), i když pomoc dosud odmítala. Za pomoc získá stát ve firmě 80procentní podíl.

Článek

"Centrální banka rozhodla, že za nynějších podmínek by pád pojišťovny AIG dál zhoršil situaci na finančních trzích a způsobil prudký růst úvěrových nákladů," oznámil Fed.

Zpráva uklidnila finanční trhy. Pád pojišťovny, která působí po celém světě a pojišťuje i velké banky, by podle analytiků znamenal obrovské problémy.

Americká centrální banka oznámila, že její krok plně podporuje ministerstvo financí. Dohoda údajně obsahuje i podmínky, které "chrání zájmy vlády daňových poplatníků."

Vláda v neděli odmítla pomoci čtvrté největší bance v zemi Lehman Brothers, která poté vyhlásila bankrot. AIG měla stejné problémy a investoři se jejích akcií začali zbavovat. Jedna akcie klesla z ceny 17 dolarů až na dva dolary.

Centrální banka v úterý také rozhodovala o základní úrokové míře. Rozhodla se, že ji nechá na nízké hranici dvou procent. Někteří analytici předpokládali, že banka proti krizi zasáhne spíše dalším snížením sazeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám