Hlavní obsah

VIDEO: Vědci spustili obří urychlovač, který má simulovat vznik vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA
Aktualizováno

Nedaleko Ženevy byl ve středu uveden do zkušebního provozu obří urychlovač jaderných částic, který za téměř tři miliardy eur (asi 74 miliard Kč) vybudovala Evropská laboratoř jaderného výzkumu. Experiment se má pokusit objasnit, jak vznikl vesmír. Částice v něm mohou letět téměř rychlostí světla a srazí se nebývalou silou.

Článek

Velký hadronový urychlovač LHC umožňuje vyslat proti sobě dva paprsky částic (protonů či iontů) obrovsou rychlostí. Mohou tak vzniknout podmínky, které existovaly jen několik zlomků vteřiny po takzvaném velkém třesku. Zařízení by v budoucnosti mohlo přispět i k získání nových zdrojů energie.

Srážka by podle kritiků mohla ohrozit planetu

Kritici projektu tvrdí, že srážka protonů v kruhovém tunelu by mohla ohrozit celou planetu. Vedlejším produktem při ní by prý mohly být i miniaturní černé díry, jejichž gravitační pole bude natolik silné, že se v ní ztratí celá vesmírná tělesa.

Šéf Evropského střediska jaderného výzkumu James Gillies označil scénáře skeptiků za nesmysl. Jeho stanovisko podpořil třeba i britský vědec Stephen Hawking.

LHC (Large Hadron Collider)
27 kilometrů dlouhý kruhový tunel je napojen na předchozí urychlovače. Je umístěn 50 až 175 metrů pod zemí.
Zařízení se bude postupně zabíhat a zatím jednosměrný proud protonů graduálně zrychlovat. Proces potrvá několik měsíců.
Tok částic v tunelu řídí, soustředí, ohýbá a urychluje soustava přibližně 9 600 velkých magnetů.
Detekční aparatura pro sběr dat váží sedm tisíc tun. V tunelu je velké vakuum podobné vesmírnému.
Na přípravě největšího urychlovače částic na světě se podílelo více než 10 000 fyziků a na 500 výzkumných institucí a firem z celého světa, včetně Česka. Od českých firem pocházejí i některé součásti LHC.
Vědci už pracují na vývoji nástupce LHC.

:. Projektu se účastní přes 10 000 vědců.

foto: Reuters/Christian Hartmann

:. Celý klip o nejrychlejším urychlovači částic v originále

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám