Hlavní obsah

Postl má na svědomí i pátou oběť, ničeho nelituje

– TEPLICKO
Právo, Šárka Tonarová

Policie v neděli obvinila devětatřicetiletého narkomana Romana Postla z Teplic z další vraždy. Měl zastřelit šestačtyřicetiletého manažera a spolumajitele úspěšné strojírenské společnosti DSK Karla Diviše z Teplic. Zabil ho pravděpodobně už v pondělí, tedy ještě před úterní vraždou osmnáctiletého čerpadláře v Ústí nad Labem. Ve středu měl pak zastřelit v Chomutově dvacetiletého Vietnamce a o osm let staršího policistu.

Článek

Celkový počet Postlových obětí, včetně osmnácitelého mladíka, za niž byl "střelec z Chomutova" odsouzen k 13 letům vězení, tak vzrostl na pět.

"Kriminalisté zadrželi ještě pětadvacetiletého Postlova pomocníka, jeho role se však ještě upřesňuje," potvrdila Právu krajská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.

Postl leží na anesteziologicko-resuscitačním oddělení chomutovské nemocnice. Policisté ho totiž ve středu při pronásledování střelili do břicha. Přišel o ledvinu a část střev. "Jeho stav je stabilizovaný, ale stále zůstává vážný," potvrdil Právu mluvčí krajské zdravotní Jiří Vondra.

V Chomutově zůstane Postl tak dlouho, dokud lékaři nerozhodnou, že může být bez většího rizika převezen do vězeňské nemocnice.

Chladný a bezcitný pacient

Personál nemocnice vnímá podivného pacienta jako člověka chladného a bezcitného. Když se probudil z umělého spánku po operaci břišní krajiny, neprojevil žádnou lítost nad zmařenými životy.

Jen se zajímal, kdy už mu sundají z nohou pouta. "Ničeho nelituje, chová se, jako by se vůbec nic nestalo. Jen si stěžuje, že ho to bolí a zajímá se, kdy už bude moci sedět a kdy mu sundají pouta," pokrčila rameny žena z personálu chomutovské nemocnice.

Podle rodiny a lidí z jeho okolí byl v dětství vzorný chlapec, klidný a úslužný. Jeho rodiče mu dali druhou šanci i poté, co pustil brány vězení za vraždu osmnáctiletého mladíka. Teď se otec zhroutil a svého syna v pláči označil za lidskou zrůdu.

Drogy dokážou změnit i povahu

Změnu charakteru mají s největší pravděpodobností na svědomí drogy. Podle odborníků dokáží napáchat na člověku obrovské škody nejen fyzického rázu, ale změní také jeho povahu.

Postl se celkovým počtem svých obětí přiblížil nejznámějšímu vrahovi v kraji, Václavu Mrázkovi. Ten byl 30. prosince 1957 popraven za vraždu sedmi žen.

Na rozdíl od Mrázka, který své vraždy spáchal v rozmezí nejméně pěti let, stihl Postl bez zaváhání zastřelit většinu svých obětí v rekordním čase. Pouhých pět měsíců po propuštění z vězení, kde si odpykával třináctiletý trest za první vraždu, zastřelil čtyři lidi za tři dny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám