Hlavní obsah

VIDEO: Sebevrah v Havířově nechal explodovat svůj byt

Právo, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVÍŘOV
Aktualizováno

V sobotu kolem půl jedenácté dopoledne zahynul při výbuchu v bytě obytného domu jednačtyřicetiletý muž a zároveň byli zraněni čtyři policisté, kteří na místě zasahovali. Ti byli přivoláni kvůli mužovu podezřelému chování, sousedé si všimli, že si do bytu nosí kanystry. Vyšetřovatelé nevyloučili, že v bytě vybuchl pravděpodobně jak benzín, tak plyn.

Foto: Radim Kijonka, Právo

Detail domu, ve kterém došlo výbuchu.

Článek

"K výbuchu došlo v bytě ve 2. patře v ulici U Stromovky,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Faster.

Mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková uvedla, že v 9:54 přijali na linku 158 oznámení od obyvatel domu, že mají obavy o svůj život, protože jejich 40letý soused si do bytu nosí kanystry. "Proto jsme na místo vyslali dvě policejní hlídky. Ve chvíli, kdy byli na místě a snažili se evakuovat obyvatele, došlo k výbuchu,“ vylíčila Viačková.

Svědci popsali, že městem otřásla velká rána. „Myslela jsem si, že je to konec světa. Byla to šílená rána,“ vylíčila asi 40letá žena.

Viačková uvedla, že v nemocnici zůstali hospitalizováni dva policisté. „Jejich zranění by neměla být vážná. Další dva policisté byli propuštěni domů,“ upřesnila.

:. Výbuch zdemoloval horní část domu.foto: Právo/Radim Kijonka

Byla zraněna také sebevrahova družka. "Zatím mám informace, že by u policistů ani družky nemělo jít o závažná zranění. Většinou se jedná o ožehnutí nebo šok. Přesný rozsah zranění ale budeme vědět později,“ dodala Viačková.

Policistům se podle mluvčí podařilo ještě před výbuchem obyvatele sousedních bytů většinou evakuovat.

Hasiči potvrdili, že příčinou exploze bylo úmyslné zapálení rozlitého benzínu v bytě, při čemž došlo k výbuchu benzínových pár. Škodu předběžně odhadli na 1,5 miliónů korun. 

Muž se už delší dobu choval podezřele

Podle sousedů se sebevrah přistěhoval do domu asi před rokem. „Vždycky s ním byly problémy, choval se divně, byl to psychopat. Neustále tady musela kvůli němu jezdit policie, vyhrožoval svoji družce, ta se ho bála, honil ji dokonce před domem,“ konstatovali sousedé.

Několikrát se už podle nich řešilo, že chtěl spáchat sebevraždu. „Jednou jsme sami volali policii, že u nich v bytě smrdí plyn. Na pár dní ho zavřeli, ale pak ho zase pustili. Kdyby ho nechali zavřeného, tak se to dneska nestalo,“ poukázali sousedé.

Petr Handl, mluvčí společnosti RPG, které dům patří, uvedl, že pro nájemníky okolních bytů již mají připravené náhradní bydlení. „Dům kontroluje statik, protože při výbuchu byla silná tlaková vlna. Navíc jsou vytopené od vody. Naštěstí byt nad výbuchem byl neobsazený,“ sdělil Handl.

Reklama

Výběr článků

Načítám